Начало › Полезно › Манго

Манго

26.01.2023 | Коментари (0)

Мангото е известно като "царят на плодовете". То е един от най-популярните плодове с неповторим вкус и аромат. Тропически плод е и за негова родина се считат равнините под Хималаите в Индия. Този екзотичен плод принадлежи към семейство Anacardiaceae, в което са включени кашуто и шам-фъстъкът.

Мангото е тропическо дърво, което се отглежда в много райони на Индия и по целия свят. Обикновено плодовете му растат в края на дълга дръжка. Всеки плод е с дължина от 5 до 15 см, а на ширина достигат от 4 до 10 см . Плодовете са овални и тежат от 150 грама до около 750 грама.Външната обвивка на мангото е зелена и се превръща в златисто до ярко жълто, оранжево-червена, когато плодът узрее.

Вътрешността на плода е сочна, оранжево-жълта с множество меки фибри, обгръщащи една голяма бъбрековидна форма семена. Вкусът е приятен, сладък и леко тръпчив.

 

Хранителни вещества в 100 грама манго
Енергия - 272 kJ (65 kcal)
Въглехидрати - 17.00 g
Захар - 4.8 g
Фибри - 1.8 g
Мазнини - 0.27 g
Протеини - 0.51 g
Витамин А - 38 μg (5%)
Бета-каротин - 445 μg (4%)
Витамин В1 - 0.058 mg (5%)
Витамин В2 - 0.057 mg (5%)
Витамин В3 - 0.584 mg (4%)
Витамин В5 - (B5) 0.160 mg (3%)
Витамин В6 - 0.134 mg (10%)
Витамин В9 - 14 μg (4%)
Витамин С - 27.7 mg (33%)
Калций - 10 mg (1%)
Желязо - 0.13 mg (1%)
Магнезий - 9 mg (3%)
Фосфор - 11 mg (2%)
Калий - 156 mg (3%)
Цинк - 0.04 mg (0%)
Мангото е плод е богат на диетични фибри, витамини, минерали, и поли-фенолни съединения. Изследванията показват, че консумацията на манго предпазва от рак дебелото черворак на , гърдата, левкемия и рак на простатата. Плодът е отличен източник на витамин А и флавоноиди като бета-каротин, алфа-каротин, както и бета-криптоксантин. 100 г пресни плодове осигуряват 765 мг или 25% от препоръчителните дневна доза на витамин А. Консумацията на плодове, богати на каротини, предпазва организма от рак на белите дробове и на устната кухина.

Пресният плод манго е богат източник на калий, който е важен компонент на клетъчните течности и помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане. Плодът е добър източник на витамин В6, витамин С и витамин Е. Консумацията на храни, богати на витамин С помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни заболявания.

Медта в мангото спомага за производството на червени кръвни клетки.

 

 

26.01.2023, GRADINATA.BG

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.