Мандарините са цитрусови плодове, свързани с портокалите, и се отличават с лесно белеща се кора, сладка и сочна вътрешност. Като портокалите принадлежат към семейство Rutaceae. Произхождат от Китай, но биват отглеждани в много чести на света.
Дървото мандарина е с малки размери за разлика от портокалите. Листата са лъскави със заострени краища . Плодът е плосък с малки размери. Кората му се бели лесно, а вътрешността е сочна, слабо прикрепена към долната страна на кожата.
Хранителни вещества в 100 грама мандарини
Енергия - 53 Kcal 2.5%
Въглехидрати - 13.34 g 10%
Протеини - 0.81 g 1.5%
Мазнини - 0.31 g 1%
Фибри - 1.8 g 5%
Витамин В1 - 0.058 mg 5%
Витамин В2 - 0.036 mg 3%
Витамин В3 - 0.376 mg 2.5%
Витамин В5 - 0.216 mg 4%
Витамин В6 - 0.078 mg 6%
Витамин В9 - 16 mcg 4%
Витамин С - 26.7 mg 44%
Витамин А - 681 IU 23%
Витамин Е - 0.20 mg 1%
Натрий - 2 mg <0.5%
Калий - 166 mg 3.5%
Калций - 37 mg 4%
Мед - 42 mcg 4.5%
Желязо - 0.15 mg 2%
Магнезий - 12 mg 3%
Манган - 0.039 mg 1.5%
Цинк - 0.07 mg <1%
Както портокалите, така и мандарините са плодове с много ниско съдържание на калории. Съдържанието им на антиоксиданти, витамин А, каротин и лутеин в действителност са много пъти по-високо отколкото в портокалите. В допълнение към това плодовете са много богати източници на витамин С, който е един от мощните природни антиоксиданти, имащи съществено значение в синтеза на колаген и заздравяването на рани. Витамин С помага за абсорбцията на желязо от организма.
Плодовете съдържат естествени разтворими и неразтворими фибри като хеми-целулоза, пектин и други, което не позволява на холестерола да се абсорбира в червата.
Цитрусовите плодове са ценни заради своите хранителни и антиоксидантни свойства. Научно е установено, че цитрусите са полезни за здравето. Консумацията им намалява риска от рак, както и възникване на много хронични заболявания като артрит, затлъстяване и коронарни сърдечни заболявания.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите