Освежаващият грейпфрут е богат на хранителни вещества и растителни химикали, които имат способността да допринесе за подобряване на човешкото здраве като витамин А, бета-каротин, ликопен. Грейпфрутът е субтропично цитрусово дърво, и принадлежи към семейство Rutaceae. Растението е вечнозелено дърво, което произхожда от горите на карибския остров Барбадос. Плодовете в действителност са естествен хибрид между помело и портокал. Всеки плод варира в диаметър от 7 до 10 см и тежи до 150 гр. Плодовото месо е сегментирано, много сочно, кисело и се различава по цвят в зависимост от сортовете, които включват бели, розови и червени пулпове от различна сладост. Докато някои сортове са без семки, в други може да има до 50 бели, елипсовидни, заострени семена.
Грейпфрутите обикновено се консумират пресни. Плодът се разрязва на две половини и с лъжичка се изгребва вътрешността му. Възможно е да се яде като портокал - след обелване на кората и премахване на мембраните и семената.
Хранителни вещества в 100 грама грейпфрут
Енергия - 138 kJ (33 kcal)
Въглехидрати - 8.41 g
Захар - 7.31 g
Фибри - 1.1 g
Мазнини - 0.10 g
Протеин - 0.69 g
Вода - 90.48 g
Витамин В1 - 0.037 mg (3%)
Витамин В2 - 0.020 mg (2%)
Витамин В3 - 0.269 mg (2%)
Витамин В5 - 0.283 mg (6%)
Витамин В6 - 0.043 mg (3%)
Витамин В9 - 10 μg (3%)
Витамин С - 33.3 mg (40%)
Калций - 12 mg (1%)
Желязо - 0.06 mg (0%)
Магнезий - 9 mg (3%)
Фосфор - 8 mg (1%)
Калий - 148 mg (3%)
Цинк - 0.07 mg (1%)
Манган - 0.013 m
Грейпфрутите са с много ниско съдържание на калории, но са богати на диетични неразтворими фибри и пектин, които помагат за защита на лигавицата на дебелото черво, като намаляват времето за експозиция на токсичните вещества в дебелото черво. Пектинът намалява нивата на холестерола в кръвта.
Грейпфрутът съдържа много добри нива на витамин А (осигурява около 1150 IU 100 грама), и антиоксиданти като нарингенин, бета-каротин и лутеин. Витамин А е необходим за поддържане на здрави лигавиците и кожата. Консумирането на плодове, богати на витамин А и флавоноиди, помага на организма да се предпази от рак на белите дробове и устната кухина.
Плодът е добър източник на витамин C и е мощен природен антиоксидант, който помага на тялото да развият резистентност срещу инфекциозни заболявания, както и за поддържането на нормална съединителна тъкан и възстановяване след операция. Пресният плод е много богат на калий, който е важен компонент на клетъчните течности и спомага за контролирането на сърдечната честота и кръвното налягане.
Червеният грейпфрут са особено богати на най-мощния флавоноид антиоксидант ликопен. Проучванията показват, че ликопенът предпазва от увреждане на кожата от UV лъчи и от рак на простатата. Плодът е добър източник на фолиева киселина, желязо, калций и други минерали.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите