Пресни, вкусни, бананите са на разположение целогодишно и могат да бъдат постоянен гост на нашата трапеза. Ботанически плодът принадлежи към семейството на Musaceae. Тези растения масово се отглеждат в тропическите и субтропическите зони.
Плодовете висят на гроздове от банановото растение и са разположени амфитеатрално с около 20 до 60 плода на всеки ред.
Хранителни вещества в 100 грама банани
Енергия - 371 kJ (89 kcal)
Въглехидрати - 22.84 g
Захари - 12.23 g
Фибри - 2.6 g
Мазнини - 0.33 g
Протеин - 1.09 g
Витамин А - equiv. 3 μg (0%)
Витамин В1 - 0.031 mg (3%)
Витамин В2 - 0.073 mg (6%)
Витамин В3 - 0.665 mg (4%)
Витамин В 5 - (B5) 0.334 mg (7%)
Витамин В6 - 0.4 mg (31%)
Витамин В9 - 20 μg (5%)
Витамин С - 8.7 mg (10%)
Калций - 5 mg (1%)
Желязо 0.26 mg (2%)
Магнезий - 27 mg (8%)
Манган - 0.3 mg (14%)
Фосфор - 22 mg (3%)
Калий - 358 mg (8%)
Цинк - 0.15 mg (2%)
Бананът е богат на калории и е с ниско съдържание на мазнини. Плодът се състои от мека, лесно смилаема консистенция, състояща се от прости захари като фруктоза и захароза. По този начин консумацията на банани води до незабавно възобновяване на енергията. Ето защо бананът е онзи плод, който е от голямо значение на атлетите, които чрез него получават мигновена енергия. Той може да се използва за храна на деца с тегло под нормата.
Плодът е с богато съдържание на разтворими фибри (7% от DRA на 100 грама), което подмага нормалната перисталтика на червата. Той съдържа много поли-фенолни антиоксиданти като лутеин, бета-и алфа-каротин. Тези вещества забавят стареенето и забавят проявата на различни болестни процеси в организма.
Бананите са много добър източник на витамин В6 и осигуряват около 28% от дневната доза от него, като спомагат за профилактиката при неврити и анемия.
Като източник на витамин C (около 8.7 мг на 100 грама) бананът помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни заболявания. Пресните банани съдържат и такива полезни минерали като мед, магнезий, калий и манган, които са съществени за укрепването на костната и сърдечно-съдовата система. 100 грама плодове осигурява 358 мг калий. Калият е важен компонент за развитие на клетките и спомага за контрола на кръвното налягане.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите