Лимоновата трева - Цимбопогон, е многогодишно тревисто растение, използвано в азиатската (особено тайландската, камбоджанската и виетнамската) и карибската кухня. Тя има лимонов аромат и може да се суши и смила на прах или да се използва в прясно състояние. Най-често я слагаме в чайове, супи и кърита. Подходяща е при приготвянето на птиче месо, риба, раци, миди и други морски дарове. Има повече от 50 вида Cymbopogon.
Източноиндийската лимонова трева (Cymbopogon flexuosus) расте в Индия, Шри Ланка, Бирма и Тайланд, докато западноиндийската лимонова трева (Cymbopogon citratus) се смята, че идва от Малайзия. Въпреки че двете са взаимозаменими, C. citratus е по-подходяща за готвене. В Индия C. citratus се използва и като билка и в парфюми. Други видове в парфюмерийната промишленост са Cymbopogon martini (дестилирана до масло от палмароза) и цитронела (Cymbopogon winterianus Jowitt), от която се получава масло от цитронела. Свещите или ароматните пръчици, направени с високи концентрации на масло от цитронела, прогонват комарите. (снимка)
Предназначението на ноземат хърб в пчеларството: Подкрепа за здравето и продуктивността на пчелите
Защо да подарим саксийно цвете вместо свеж букет за 8-ми март
Докато свежите букети отдавна са норма, нововъзникваща тенденция е предпочитанието към саксийни цветя. В тази статия се задълбочаваме в причините зад тази промяна и изследваме защо саксийните цветя предлагат по-устойчива, дълготрайна и смислена алтернатива на свежите букети за празнуване
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите