Начало › Още за ... › Рецепти › › Тиквена торта за Хелоуин

Тиквена торта за Хелоуин

25.10.2014 | Коментари (0)

Съставки

• 300 гр. самовтасващо брашно
• 300 гр. кристална захар
• 3 ч.л. смесени подправки
• 2 ч.л. сода бикарбонат
• 175 гр.стафиди
• ½ чаена лъжичка сол
• 4 яйца, разбити
• 200 гр. масло, разтопено
• кора от 1 портокал
• 1 супена лъжица портокалов сок
• 500 гр. тиква обелена и настъргана

За дресинг и украса

• 200 гр. крема
• 85 гр. масло
• 100 гр. пудна захар
• кора от 1 портокал и сок от половин

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180о C. Намазнете тавичка с размери 30х20 см. и разстелете в ния хартията за печене. В голяма купа смесете 300 гр. самовтасващо брашно, 300 гр. захар, подправките, содата бикарбонат, стафидите и солта. Разбъркайте добре. 

В допълнителна купа разбийте яйцата в разтопеното масло, добавете настъргана кората от 1 портокал 1 супена лъжица  сок от портокал, след което добавете така приготвената смес към голямата купа със сухите субстанции и разбъркайте. Добавете и обелената и  настъргана тиква.

Изсипете сместа в тавата и печете в продължение на 30 минути, или докато тортата придобие златист оттенък и е мека на пипане.

Глазурата на тортата се приготвя, като се разбърка крема сиренето, маслото, пудрата захар, настърганата кора от 1 портокал е 1 чаена лъжичка сок от портокал до гладка и кремообразна смес. Оставете я в хладилника да се охлади.

Когато тортата се изпече, оставете я да изстине, а докато още е топла я поръсете с останалата част от портокаловия сок. Оставете тортата да се охлади напълно преди да добавите глазурата отгоре, като я оформите по подходяща начин.

Нарежете я на парчета и сервирайте. Честит презник!

25.10.2014, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.