Начало › Още за ... › Любопитно › › Ухание на есен

Ухание на есен

14.10.2012 | Коментари (0)

Есента настъпва с изобилието от плодове и зеленчуци на пазара. Но нищо не може да се сравни с Тиквата! В древен Китай този плод е наричан „Император на Градината" и на Слънцето, защото е събрал в себе си цялата мощ на природата от животворните  топли слънчеви дни. В източните народи тиквата се счита за символ на плодородието и  здравето. Не случайно нейният образ присъства в множество митове за неочаквано благополучие.  Според митологията на Бирма светът е създаден от тиквата. Японците пък ядат тикви за късмет по време на урожй, за да е сладка, сочна и богата реколтата. У нас тиквата е традиционна украса  на дома, а ястията от тиква носят наситения аромат и свежест на богатата есен.

Посветили 2012 година на ТИКВАТА, GRADINATA.BG обявява следните конкурси:
1.    Фотоконкурс „Тиква - Чаровница", разкриващ красотата на тиквите;
2.    Конкурс „Тиква - рекордьорка", посветен на необикновените възможности на този плод;
3.    Конкурс „Най-вкусна тиква", който е свързан с избора на най-вкусна рецепта с тикви.

Регламентите на конкурсите са:

При фотоконкурса „Тиква-Чаровница" (снимка) изпращайте вашите цветни снимки, записани с минимална компресия и във формат JPEG, желателно е в AdobeRGB или sRGB, без CMYK; -    дължината на кадъра да бъде 1024х768 пиксела и по-голяма; -    резолюцията на кадъра да бъде над 72dpi и по-голяма.

Снимките ще бъдат подбирани анонимно от компетентно жури. Авторите заявяват участието си в конкурса чрез регистриране като потребител в сайта и качване на снимки към конкурса. Един автор може да участва максимум с 5 фотографии.

Авторите на първите пет фотографии, получили най- много гласове от потребителите на сайта ще получат рекламна шапка от WWW.GRADINATA.BG. Авторите на първите пет фотографии, получили най- висока оценка от журито ще получат предметни награди.

Изпращането на снимките започва: 06.10.2012
Краен срок за изпращане на снимките: 30.11.2012
Гласуването започва: 15.10.2012
Краен срок за гласуване: 30.11.2012
Брой снимки за потребител: 5

Конкурсът „ТИКВА - рекордьорка" (снимка) изисква представяне не само на снимков материал, но и на копие от документ, посочващ регистрираната тежест и размери на тиквата. Снимки и материали за участие в конкурса изпращайте на адреса:

София 1463
Бул. Патриарх Евтимий № 81, ап 4
ГРАДИНАТА ООД
За конкурса „Тиква Рекордьорка"

Краен срок за подаване на материалите е 30 ноември 2012. Първите три места на рекордно тежки тикви ще получат награда - семена от екзотични тикви, които не се намират на нашия пазар.

Третият конкурс - „Най-вкусна тиква" (снимка) е посветен на удоволствието да се яде тиква, което в нашата класика е обезсмъртено в прочутия разказ на Елин Пелин „Печената тиква".  В търсене на най-интересната, най-необичайната, най-вкусната и най-бързата рецепта с тиква ГРАДИНАТА.БГ обявява конкурс за кулинарни рецепти с тиква. В резултат на конкурса ще бъде издаден сборник с рецепти и победителите в конкурса ще спечелят безплатен екземпляр от този сборник.

Вкусните рецепти изпращайте на адрес:

София 1463
Бул. Патриарх Евтимий № 81, ап 4
ГРАДИНАТА ООД
За конкурса „Най-вкусна тиква"

или на електронна поща: dcstaneva@gmail.com 

Краен срок за подаване на материалите е 31 декември 2012.

На всички участници желаем успех! 

14.10.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.

Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.

Вишните
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие.