Начало › Още за ... › Рецепти › › Вкусно като цвят от тиква

Вкусно като цвят от тиква

06.07.2012 | Коментари (0)

Лятото идва с новия сезон на тиквичките и тиквите. Нашият пазар е залят с традиционните плодове и зеленчуци. Какво екзотично и нетипично за българите кулинарно пиршество можем да си устроим или с какво да впечатлим приятели и близки? Отговорът се крие във вълшебството на тиквения цвят, или по-точно на цвета от тиквичките - т. н. летни тикви. Тук спадат всички видове патисони, зукини, жълти летни тиквички и други - все плодове на вида Cucurbita pepo.

Ярко оранжевите цветовe на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес. Тиквeният цвят често се сервира пържен. Но има и няколко други начина да се насладите на красив тиквeн цвят и на деликатното и ароматно лятно блюдо.

Пържен цвят от тиква: от Мексико до Италия пърженето на тиквeния цвят е един от най-популярните начини за приготвяне на този деликатес. Просто ги оваляте в брашно или галета и ги изпържете. Можете първо да ги напълните. Сирената - краве и козе сирене, подправени с босилек, мащерка и магданоз, могат да бъдат прекрасна плънка. Ако прибавите към плънката лимонови коли, а готовото ястие поръсите с лимонов сок, удоволствието от консумацията на така приготвения цвят от тиква е вълшебно.

Печен цвят от тиква:Ако не може да консумирате пържени храни или просто искате да опитате нещо различно, един начин на приготвяне на цвета от тиква е, като го напълните с плънка от сирене/извара и да го изпечете във фурната. Готвенето на пара е друг здравословен вариант на топлинно третиране на цветовете.

Приготвяне на макаронени изделия от цветове на тиква: Понякога леко разкъсваме или нарязваме на ситно цветовете на тиквата, за да ги прибавим като допълнение към макаронените изделия или да ги добавим в салата. Цветовете на тиквата могат да се приготвят към соса за тестените изделия. Това е една от любимите на италианците сос.

Традиционно мексиканско ястие Quesadilla: В Мексико цветовете от летните тиквички са в изобилие ето защо там е особено популярна комбинацията между леко сладникавия цвят от тиква с крема сирене.

Забележка:    И двата вида цветове - мъжкият и женският, на тиквите могат да са се използват за приготвяне на вкусотии. Мъжките цветове се появяват на края на тънки стъбла и могат да бъдат откъснати без това да ограничава производството на тикви. При използване на мъжки цветове от тиква, премахнете тичинките. Женските цветове се формират в края на пъпки, които се превръщат по-късно в тикви.

Цветовете на тиквите и тиквичките са годни за консумация още сурови, но обикновено се консумират термично обработени. Необходимо е да се знае, че цветовете могат да се съхранят в продължение на два-три дни в хладилника, но трябва да бъдат изплакнати, оставени да се изсушат и поставени в пластмасов контейнер.

Ето и рецепта за приготвяне:

Панирани цветове на тиква (с или без плънка)

Панировка:
1 чаша брашно
1/2 чаша царевично нишесте
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаша обезмаслено охладено мляко, бира или вода

Плънка:
1/4 чаша сирене
1 скилидка чесън пресована
1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер
2 супена лъжица гъби, ситно нарязани
1 с.л. пресен босилек или магданоз
16 големи цветове от тиква
мазнина за пържене

Пригответе първо тестото - смесете брашното, царевичното нишесте, солта с обезмасленото мляко (като вариант вместо мляко може да се използва вода или дори бира) и разбъркайте до получаване на гладка  смес. Покрийте сместа и я оставете в хладилника да се охлади за 30 минути. Така приготвеното тесто може да се съхранява в хладилника до два дни.

Междувременно пригответе плънката - в купа се смесват сирене,  чесън, сол, черен пипер, гъби и босилек. В отворения тиквен цвят с чаена лъжица се поставя около  1- 2 чаена лъжичка от сместа в центъра на всеки цвят. Избягвайте да препълвате цветовете.  Завъртете горния край на всяко цвете, за да го затворите. Поставете подготвения за печене цвят в хладилника за 15 минути. (снимка)

Налейте в тигана мазнина за пържене  с  дълбочина от 1 см. Загрейте мазнината на силен огън. За кратко потопете всеки цвят в панировката, а след това внимателно поставете цвета в горещата мазнина. Пържете цвета от всички страни до златисто. Общото време за готвене на цвета е около три минути.  При пърженето добавете колкото се може повече цветове наведнъж. Изпържените цветове се оставят настрани да се отцедят от мазнината. Сервират се поръсени със сол. (снимка)

06.07.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Стафидите - луксозното грозде през зимата
Време е да помислите за подготовка за сушене на плодовете. Те са много полезна храна, за която хората са знаели още от древността, но все пак всеки плод има своите особености. Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В него се съдържа голямо количество бор, калий, магнезий и манган. Ето защо през последното десетилетие в света се повиши значително търсенето и консумацията на безсеменното грозде и стафиди.