Тиквата "Сладки кнедли" носи името си не само заради формата, но и заради ненатрапчивия сладък вкус. Тиквата е много атрактивна - кремава на цвят с зелено по оребряванията. На тежина достига до 200 грама. Вътрешността й е светло оранжева и доста сочна, поради което тиквата е предпочитана за пълнене и печене. Нейно предимство е и размерът й - една тиква оформя отделна порция. Тиквата може да се съхранява за продължителен период от време и е доста лесна за приготвяне.
Тиквата предпочита добре огряно от слънцето място. Расте на всички видове почви, но предпочита онези с леко кисела реакция. Мястото, където ще я засадите, трябва да е обогатено с угнил оборски тор и добре дренирано. Семената се засяват направо в почвата през пролетта, когато времето се e затоплило и са преминали опасностите от слани. От "Сладки кнедли" може да си произведете и разсад - 2-3 седмици преди засаждане в на открито.
Засаждат се 6 семена в гнездо, като разстоянието между гнездата е 100 - 120 см. Семената покълват след 1-2 седмици в зависимост от времето и топлината на почвата. След поникване се оставят до 3 стръка, за да може растението да се развие и да даде добра реколта. Препоръчва се почвата да се поддържа влажна през периода на покълване. Малък трик за стимулиране на растежа на тиквите е те да се поливат с топла вода.
Растението"Сладки кнедли" е доста продуктивно и дава добра реколта. Редовното му поливане е задължително. След около 110 дни може да започнете да берете своите тикви.
Тиквите, които растат под формата на храсти (патисони, Сладки кнедли), може да се засадят и в контейнери. За правилното им отглеждане е добре на всеки три седмици да се подхранват с течна тор за зеленчуци.
Единствените вредители на тиквите са краставичните бръмбари, които довеждат до бактериално изсъхване на растението. Засаждането на репички или босилек между тиквените насаждения предотвратява появата на бръмбари. Ако растенията развиват мухъл, напръскайте листата им със слаб разтвор на сода бикарбонат (1 чаена лъжичка (5 мл) на литър вода).
Един общ проблем при отглеждането на всички видове тикви е черното гниене преди плода да достигне фаза на зрялост. Причината за това е, че плодът не е опрашен. Мъжките цветове са се появили прекалено рано, когато времето е било още хладно и опрашващите насекоми не са били достатъчно активни. Тиквените цветове няма да се опрашат и при температури над 32оС. При повечето тикви мъжките цветове цъфват една седмица преди женските. Ако няма достатъчно пчели, добър вариант е да опрашите женските цветове ръчно - откъснете мъжкия цвят и го поставете над женския. Ако растенията са повече от две - три, тогава проблемът с лошото опрашване не съществува. (снимка)
Тиквите се берат, когато кората им е достатъчно твърда, за да не може да се нарани с нокът или след първата слана, която е попарила тиквената лиана. Когато прибирате реколтата, откъснете тиквата с 5-сантиметрова дръжка, за да гарантирате по-дълъг период на съхранение. Един съвет от опитните кулинари, който ще направи тиквите ви по-сладки, е да оставите откъснатите тикви на слънце в продължение на 10-15 дни, преди да ги складирате на тъмно и хладно място(10° до 13° C). (снимка)
Пъстрите лебеди не растат на стобор
Кратуната "Пъстър лебед" е сред най-атрактивните кратуни. Тя е зелена с кремави до бели петна и е доста елегантна с кръглата си основа и леко изкривена шия. Кратуната е прекрасно допълнение към есенната декорация на дома или офиса. Не е годна за консумация.
Уникалната тиква Хъбард
Синият Хъбард и Златният Хъбард са уникални тиква, които са получани в резултат на селекция. Тиквената кора е груба и покрита с бобунки. Тиквеното месо е бледо жълто и е подходящо за готвене. Тиквити произхождат от Южна Америка и вероятно са пренесени от Антилските острови през 1700 година и допълнително селектирани.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите