Кратуната „Пъстър лебед" е сред най-атрактивните кратуни - тя е зелена с кремави до бели петна и е доста елегантна с кръглата си основа и леко изкривена шия. Кратуната е прекрасно допълнение към есенната декорация на дома или офиса. Тя не е годна за консумация. Отглеждането й е лесно. Повечето растения-кратуни изискват подпора при растежа си, за да могат плодовете (кратуните) да узряват далеч от почвата. При кратуната „Пъстър лебед" това не е необходимо. Шията й няма да е извита, ако плодът расте на стобор (или растението се вие на пергола).
При засаждането на кратуната е необходимо да се спазят няколко основни изисквания: Гнездото, където ще се засадят семките, трябва добре да се натори с угнил оборски тор. Ако отгледате първо разсад, редовно поливайте засадените семена докато поникнат. Ако сте направили разсад, засадете поникналите стръкчета в градината, когато те са 15 см високи.
Кратуната се засажда на слънчево и добре дренирано място. Предпочитаната почва е с кисела реакция, макар че кратуната вирее при всички видове почви. Гнездата е добре да са разположени на разстояние 1.80 едно от друго. Засадете във всяко гнездо по три семки на дълбочина 2.5 см. Поддържайте почвата влажна. Растенията ще поникнат след 10 дни.
Поливайте лианата веднъж седмично. Растението е устойчиво на засушаване. Спрете поливането две седмици преди да оберете реколтата.
Подхранете растението три седмици след засаждане с течна тор за зеленчуци. Кратуната е еднодомно растение. Тя произвежда едновременно мъжки и женски цветове. Първите, които разцъфват, са мъжките цветове, след тях ще се появят и женските. Опрашването извършват насекомите. В някои страни, младите плодове и листата на кратуната се ядат. Зрелите плодове са горчиви, семената са токсични.
Приберете своята реколта от пъстри лебеди, когато стъблата на растението са потъмнели. (снимка) Откъснете кратуната с 2-3 см дръжка, за да е по-трайна. Напълно узрялата кратуна е с твърда обвивка. Когато изсъхне, кратуната е куха отвътре с изключение на семената. Сухите кратуни може да се лакират с безцветен лак, за да бъдат запазени за по-дълъг период от време.
Уникалната тиква Хъбард
Синият Хъбард и Златният Хъбард са уникални тиква, които са получани в резултат на селекция. Тиквената кора е груба и покрита с бобунки. Тиквеното месо е бледо жълто и е подходящо за готвене. Тиквити произхождат от Южна Америка и вероятно са пренесени от Антилските острови през 1700 година и допълнително селектирани.
Тиквата Сладки кнедли или по тиква за всеки
Тиквата Сладки кнедли носи името си не само заради формата, но и заради ненатрапчивия сладък вкус. Тиквата е много атрактивна - кремава на цвят с зелено по оребряванията. На тежина достига до 200 грама. Вътрешността й е светло оранжева и доста сочна, поради което тиквата е предпочитана за пълнене и печене. Нейно предимство е и размерът й - една тиква оформя отделна порция.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите