Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Летящи чинии в градината

Летящи чинии в градината

21.02.2012 | Коментари (0)

Патисоните са френски вид тиквички със сплесната форма и добре изразени ръбове, приличащи на  летящи чинии.  На цвят са различни от чисто бели, зелени, жълти до комбинация от тези окраски. Цветовете на тези тиквички са годни за консумация. Често са оставяни върху по-малките плодове и така се предлагат на пазара. (снимка)

Самите тиквички се откъсват, когато са още млади (10 см в диаметър) и се приготвят като обикновени тиквички. Необичайното при тях е формата, която позволява да се сервират цели на порция. Вкусът им е лек и много приятен. Тези тиквички са доста популярни през лятото, заради богатата реколта, която дават. (снимка)

Повечето патисони растат под формата на храст. (снимка) Плодовете могат да се берат, след като достигнат от 5 до 8 см в диаметър. Периодът от поникването до прибиране на реколтата обикновено е от 45 до70 дни. (снимка)

Видове патисони:

•    Patty Pan/Scallop - светло зелени на цвят тиквички.
•    Flying Saucer - тиквичка със зелен център и жълто по края.
•    Pattison Panache - бледо зелена френска тиквичка, която е най-добре да се консумира още млада.
•    Sunburst - ярко жълта и много нежна тиквичка.

Вредители:

Краставичният бръмбар напада разсада, листата, цветовете и плодовете на тиквичката. Разпространението му може да доведе до бактериално увяхване и разпространение на мозаичен вирус. Бръмбарите презимуват в почвата и дават няколко поколения на сезон. Начин да се предотврати тази напаст е да се сменят местата на насажденията.

Тиквените буболечки се хранят с листата на растението. Независимо, че предпочитат тиквите, тяхното разпространение може да порази и тиквичките.

Съвети за отглеждането на патисоните:

Почва: Патисоните обичат богата, добре дренирана почва и много слънце. Не са претенциозни към киселинната реакция на почвата, но предпочитат по-кисела среда - рН 6,1 до 6,5.

Засаждане: Тиквичката практически расте от само себе си. Засадете семената след като времето се затопли достатъчно (средата на май) директно в градината на дълбочина 2 см. - 2.5 см. Поставете 2-3 семена в гнездо и след поникване разредете до 1 - 2 растения. Ако засаждате на редове, разстоянието между тях да е 1.50 - 2 метра.

Ако в средата на лятото засадите втора реколта от тиквички-патисони, ще берете плодове до началото на есента. Тиквичките произвеждат едновременно мъжки и женски цветове. Ако сте насадили повече растения от един вид - това ще увеличи шансовете на опрашването.

Грижи за растението:

Тиквената лиана трябва добре да се напоява, особено когато е в период на цъфтеж.

Мулчирането може да помогне плитката коренова система на растението да остане влажна и на хладно.

Периодичното наторяване - на всеки 4 седмици, ще подобри и обогати реколтата. През лятото ежедневно преглеждайте растенията, тъй като летните тиквички достигат зрялост в рамките на 3 до 4 дни.

Патисоните се консумират варени, печени на филийки, панирани и т. н.

21.02.2012, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.