В годината, когато една част от човечеството все още изпитва съмнение относно истинността на календара на маите, когато източна Азия очаква да посрещне годината на Черния Воден Дракон, за да настъпи желания просперитет на всички производства, свързани със земята и водата, когато предсказанията вещаят повече дъжд от обикновено, когато ентусиазмът на всички нас е насочен към прогрес и промяна, екипът на WWW.GRADINATA.BG ще изненада своите приятели и читатели с необикновено предложение.
Ние също се обръщаме към изконните извори на мъдрост в търсене на истината за просперитета и благополучието! Изследвайки задълбочено европейските и в частност южно-балканските фолклорни традиции, едно културно растение особено привлече нашето внимание - ТИКВАТА!
Тиквата подобно на „вечния виц" за краставицата съдържа 90% вода. Тиквата е плод, който в кулинарното изкуство най-често се използва като зеленчук. Тиквата има освен хранителни и лечебни свойства. Още от дълбока древност е използвана за лечение на ухапвания от змии и на лунички. Тя е това културно растение, което се отглежда по целия свят и чието приложение в кулинарията, сладкарството и медицината непрекъснато се разраства.
Ето защо екипът на WWW.GRADINATA.BG реши да посвети 2012 година на ТИКВАТА и да изучи и представи на своите читатели всичките й свойства и многобройните й приложения.
Ние предлагаме заедно да отгледаме някои от най-интересните в световен мащаб видове тикви, които са уникални не само по своя външен вид, но и по вкусовите си качества. Семена на избрани екзотични видове тикви ще бъдат налични в нашия електронен магазин от месец февруари2012.
Така преминавайки през годината ние заедно ще:
-• научим повече за фолклорните мотиви, свързани с тиквата , у различните народи;
-• изследваме в подробности отделните етапи на засаждане и отглеждане на различните сортове тиква, като отделим специално внимание напрочутия сорт „Atlantic Giant", който все още държи рекорда на най-тежка тиква - 666 килограма (рекорд, постигнат от Лари Чекон от Северна Камбрия, Пенсилвания).
На нашия сайт ще намерите конкретни съвети за отглеждането на екзотичните видове тикви, чиито семена ще предложим в електронния магазин.
През месец октомври ще обявим два конкурса: конкурс за най-красива тиква: „ТИКВА - чаровница" и конкурс за най-тежка тиква: „ТИКВА - рекордьорка", като печелившите ще получат интересни награди.
През ноември и декември пък ще очакваме вашите предложения за празничните трапези - „Ден на благодарността" с тиква и „Коледни рецепти" с тиква. Получените интересни рецепти ще бъдат публикувани в отделен сборник, а авторите, съдействали за тяхното събиране, ще получат безплатен авторски екземпляр!
По този начин неусетно, с много забавни истории и весели закачки ще мине 2012 година, която екипът ни е посветил на „Вълшебната тиква" с надежда, че всички ние ще се обогатим, като научим повече за един нетрадиционен плод, неговите особености на отглеждане, бране, съхранение и приложението му в кулинарното изкуство и медицината.
Да е на берекет - колкото семена в тиквата - толкова жълтици в къщата!
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Вишните
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите