Начало › Растения › Съветник › Цветя › › От какво боледуват клубените

От какво боледуват клубените

08.12.2011 | Коментари (0)

 Мокро гниене – установява се по клубени, получени от растения, които са били болни от черно краче. Болестта се причинява от бактерията Erwinia carotovora. Гниенето е мокро, развива се бързо и обхваща целия клубен, който започва да мирише неприятно и се разпада напълно. При по-висока влажност гниенето се предава и на съседните клубени и може да обхване голяма част от картофите. Болестта прониква през рани. Развива се при висока влажност и лошо проветряване на хранилищата.

Картофена мана – заразените клубени се разпознават лесно по появата на големи, неправилни, хлътнали, оловносиви петна, под които месото на клубена е дълбоко оцветено в ръждивокафяво и е твърдо. Причинител на болестта е гъбата Phytophthora festans.

Сухо гниене – причинява се от видове гъби от род Fusarium. Болестта прониква през рани по време на прибирането. Заразата тръгва от единия край и постепенно обхваща целия клубен. Загнилата част е суха, кафява и покрита с белезникав или розов налеп от спорите (плодоношенията) на гъбата. Изгнилите клубени се спарушват и стават твърди. Във вътрешността на клубена се образува пукнатина. Високата температура при съхранението благоприятства развитието на болестта.

При съхранението на картофите често се появява и незаразната болест черна сърцевина, която се дължи на засушаване на вътрешните тъкани поради недостатъчен приток на кислород. Това се случва, ако температурата при превозването или при съхранението е била висока, също така когато прясно извадените картофи са били излагани на силно слънце. Сърцевината на засегнатите клубени потъмнява, става сиво-черна и по-късно изсъхва. Потъмняването стига чак до обвивката на клубена. Такива картофи не стават за ядене и за семе.

Мероприятия

Картофите да се прибират в техническа зрялост в сухо време. За съхранение да се подбират само здрави клубени. При изваждането и транспортирането да не се допуска нараняване на клубените. Хранилищата да се обеззаразяват с 1%-тов формалинов разтвор или 1% бордолезов разтвор. Температурата в помещението при съхранението да е 3-5 градуса, като се поддържа добро проветряване. Да се използва подходящ амбалаж.

08.12.2011, Любомила КРЪСТЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Минзухар
Преимуществото да си сред първите цветя, които разцъфват през пролетта, има и своя чар – за тези цветя са създадени и битуват много легенди и поверия.  Образите им са вплетени в народния фолклор, какъвто е случаят с минзухара – цветето с майка мащеха, която го буди рано да рани.

Минзухар
Преимуществото да си сред първите цветя, които разцъфват през пролетта, има и своя чар – за тези цветя са създадени и битуват много легенди и поверия.  Образите им са вплетени в народния фолклор, какъвто е случаят с минзухара – цветето с майка мащеха, която го буди рано да рани.

Минзухар
Преимуществото да си сред първите цветя, които разцъфват през пролетта, има и своя чар – за тези цветя са създадени и битуват много легенди и поверия.  Образите им са вплетени в народния фолклор, какъвто е случаят с минзухара – цветето с майка мащеха, която го буди рано да рани.