Почерняването и загиването на корените на краставиците е болест, позната като "кореново или стъблено гниене". Най-често тези повреди се дължат на няколко вида гъби, които обитават почвата и през кореновата система проникват в растенията: Pytium, Phytophtora, Rhizuctonia, Fuzarium. Причина за болестта богат да бъдат и някои други фактори - използване на пресен оборски тор, ниска температура на почвата, на въздуха и др.
При младите растения, засадени на постоянно място, болестта се проявява като неприхващане и загиване. При по-възрастните растения признаците на заболяването се появяват в началото на плододаването. Болните растения увяхват първоначално в топлите часове на деня. В основата на стъблото се забелязва жълто до светлокафяво загниване на тъканите с гъбеста структура. Гниенето обхваща и корените, които почерняват, загниват и изсъхват. Болните растения увяхват и загиват.
Мерките
Прилагане на оптимални условия при отглеждането на растенията. Пръскане или поливане с топсин М 70 ВП - 15 г за 10 л вода, карантинен срок 14 дни. Може да приложите и биопрепаратите фузарлин -2-5 г на растение или триходермин НПА - 10-20 кг/дка или триходермин НП - 5-15 кг/дка.
При покупката на последните два препарата изисквайте подробна информация за тяхното приложение.
Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.
Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.
Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите