Начало › Растения › Отглеждане › Болести и вредители › › Гладиоловият трипс

Гладиоловият трипс

27.06.2011 | Коментари (0)

Гладиоловият трипс (Taeniothrips gladioli) е един от най-опасните неприятели на гладиолите. Среща се и по амарилиса, нарциса, карамфила, бегонията, хризантемата, ралицата, фрезията и др.

Трипсът е дребно (1-1,5 мм дълго), много подвижно насекомо, с плоско, силно удължено, тъмнокафяво тяло и прозрачни крила. Главата и гърдите са почти черни. Младите ларви са белезникави, по-късно   стават светложълти. Нимфите са оранжево-жълти. Трипсите снасят яйцата си в листата, пъпките и цветовете. Ларвите и възрастните смучат сок от тях. По наранената тъкан се образуват малки, белезникави некротични петна. Листата избледняват и изсъхват. Цветовете се обезцветяват и деформират. При съхранението на луковиците трипсите, които остават по тях и продължават да се развиват, хранят се с дънцето и под люспите. Луковиците засъхват, сбръчкват се и по тях се образуват кафяви корковидни петна.

Трипсът зимува като възрастно насекомо в растителните остатъци в почвата, но най-вече в помещенията, в които се съхраняват луковиците, внесен заедно с тях. След засаждането той започва да се намножава по младите растения. По време на вегетацията на гладиолите (юни - октомври) могат да се развият 9-10 поколения. Пълният цикъл на развитие на едно поколение продължава около 16 дни. Най-масово   се намножава по време на цъфтежа на нападнатите растения. Сухо и топло време благоприятства масовото намножаване. Трипсът  се пренася във всички стадии на развитие с луковиците на нападнатите растения. Преминава също от растение на растение.

Мерките

Събирането и изгарянето на всички остатъци от гладиоли на мястото на отглеждането, е необходима предпазна мярка. След почистване на площта се извършва дълбока обработка на почвата. Извадените и приготвени за съхранение луковици могат да се третират предпазно като се потопят за 20-30 минути в разтвор от актелик 50ЕК - 20 мл в 10 л вода. След това се изсушават добре и се остават за съхранение в подходящо помещение при оптимална температура 5-8ºС и при достатъчна влажност на въздуха. Следи се редовно здравното им състояние.

При третирането на луковиците предпазните мерки са наложителни. Трябва да се работи в подходящо помещение или на място на открито, при предварителна подготовка на необходимите неща. Да се работи с пособия, които улесняват потапянето и изваждането на луковиците. Да не се допуска попадане на разтвор върху кожата на ръцете. При изсушаването луковиците да не се пипат с голи ръце. Карантинният срок на актелика е 7 дни.

 

27.06.2011, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.

Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.

Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.