За да е достъпна копривата през всяко време на годината, то можете да използвате няколко метода - изсушаване, консервиране, замразяване.
Копривата не трябва да се суши на слънце, иначе ще загуби голяма част от своите полезни вещества. Вместо откритата слънчева светлина можете да използвате навеси или сушилни. Трябва да берете копривата по време на цъфтежа, като отрязвате с нож или сърп и я оставяте на слънце за няколко часа, за да не пари. След това се откъсват листата от стеблото с ръце и се поставят на сенчесто място за изсушаване. Изсъхналите листа е най-добре да бъдат съхранявани в добре проветряеми, сумрачни, сухи помещения. Така можете да съхранявате сухата коприва до 2 години.
Най-добре е да използвате замразена или консервирана коприва, особено в кулинарството, тъй като сушената коприва до известна степен губи своите вкусови качества.
Замразяването и консервирането на копривата трябва да стане веднага след като сте я набрали. За да не се изгорите, когато я миете, то сложете си ръкавици на ръцете. След това трябва да я сложите в пакетчета и да я поставите във фризера. Ако искате да я консервирате, то трябва да я стерилизирате в буркан. Напълнете бурканите с нарязани листа коприва, като плътно наредите листата, докато не се появи сок и не се запълни буркана. След това затваряйте бурканите и ги поставете в хладилника или в мазето.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите