Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Добра реколта от краставици

Добра реколта от краставици

26.03.2011 | Коментари (0)

Известен е фактът, че хранителната стойност на краставиците е твърде малка. Те съдържат повече от 95% вода и нисък процент минерални вещества и витамини. Въпреки това сочните и крехки плодове ги консумираме с голяма охота. Какво е шопска салата и домашна градина без краставици?

Краставиците са топлолюбив зеленчук, но възможността да се отглеждат в оранжерии и парници е голямо предимство за по- ранно производство, съответно и по- ранната беритба. Това дава възможност да си изберете според вашите условия, кога и как да си направите разсад.

Два вида подготовка

Ранното полско производство може да осъществите в два варианта: чрез разсад или без разсад. Произвеждането на разсад също има две възможности: произвеждането на пикиран ран разсад и на по- късен непикиран разсад. Изборът зависи от вас, в зависимост от това как го правите или ако решите да смените традиционната си технология.

Сеитбата на семето за произвеждане на ран пикиран разсад трябва да направите в началото на март в топли парници. Е, ако нямате парници може в топли помещения. Сейте семето на ръка, като семките поставяте на разстояние 4 см едно от друго и на дълбочина 2- 3 см. Качествено ли е семето, трябва да поникне за 3- 4 дни. Два, три дни след поникването младите растения ги пикирате в саксии с диаметър 12- 14 см. Ако нямате, имайте в предвид, че много фирми предлагат съдове за производство на разсад. Тези саксии се предварително нареждат в топли и приготвени за пикиране парници. Самото пикиране извършвате, като растенията изваждате с част от почвата около корените ги поставяте в саксиите, в които е поставено вече торо- почвена смес. Няколко дни след пикирането, когато се образува третия нормален лист се практикува т. н. „скопяване". То се състои в прекършване на върха на младите растения, като целта е да се забави растежа, а да се стимулира по- силна коренова система. За така пикираните в саксии краставични растения е необходимо да полагате съответните грижи като редовно проветряване при хубаво време, поддържане на умерена влажност на почвата и въздуха, поливки при засушаване и т.н.

Без пикиране

За по- късно произвеждане на разсад, когато не предприемате пикиране, засяването става съответно по- късно- края на март, началото на април. То се извършва в топли парници. Поникналите растения ги оставате да се развиват без да се пикират и се изваждат от парника, когато стане време да се разсаждат в градината. Разсадът засаждате върху южните страни, след като е минала опасността от късни слани. Изберете тихо време. Разсаждането извършвате като в предварително изкопани дупки се поставят краставиците заедно със саксията ако е пикиран или с почва около корените. След това заравяте и притъпквате. Разстоянието между редовете е 1,20 см, а в редовете 60 см. У нас обикновено става през май.

26.03.2011, Елисавета ИЛИЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.