Култура | Вредител | Мероприятие; препарат | Доза г/мл | КС-дни |
Ябълка, круша, дюля | Бяла овощна пеперуда и листогризещи гъсеници
Листни въшки и листни бълхи - ларви
Ябълкоцветопробивач и хоботници
| Пръскане във фаза „миши уши" от набъбване до разпукване на пъпките Нуреле Д Суми алфа 5ЕК Дипел 2Х
Суми алфа 5ЕК (фаза „миши уши") Децис 2,5ЕК
Нуреле Д (фаза „миши уши") Регент 200СК
Нуреле Д Терагард плюс Релдан 50ЕК
Пръскане при 50% излюпване на яйцата Каскейт 5ЕК
|
5 10 10
10 3
6 10
5 5 10
15 |
28 14 0
14 7
28 30
28 28 14
30 |
Ябълка, круша | Струпясване и брашнеста мана | Пръскане във фаза „розов бутон" Анвил 5СК рубиган 12ЕК топсин М70ВП |
6 6 14 |
30 14 14 |
Дюля | Ронилан ФЛ (фаза „розов бутон") | 15 | 28 | |
Праскова | Пръскане в начало на разпукване на пъпките - фаза „зелен конус" Дитан М-45 |
30 |
20 | |
Череша, вишна, слива, кайсия |
Сливова плодова оса, листозавивачки, листогризещи, анарзия, хоботници
| Ронилан ФЛ (фаза „бял бутон") Топсин М70ВП Анвил 5СК
Дитан М-45 ( фаза „бял бутон") Тирам 80ВГ
Актелик 50ЕК (фаза „бял бутон") Децис 2,5ЕК Нуреле Д Суми алфа 5ЕК Терагард плюс
Каскейд 5ЕК (фаза „бял бутон") | 15 15 6
30 30
15 3 8 2 5
15 | 28 14 30
20 21
7 7 28 14 28
30 |
Касис |
| Изрязване на всички повредени леторасти |
|
|
Посочените дози са за 10 л вода
Обраните плодове също боледуват
Болестите по плодовете се разделят на паразитни и физиологични. Първите са известни като "гниенe" и се дължат на поражения на различни гъби и бактерии. Вторите са в резултат на нарушените жизнени функции. Появата даже на неголеми участъци с гниене може да провокира разпространение на отровни микотоксини.
Напаст в ягодите
Ягодовият акар е много опасен неприятел. Той е подчертано влаголюбив, студоустойчив, напада предимно младите листа. Смуче сок от тях и в резултат листата се деформират, остават дребни и растенията силно закържавяват. Добивите намаляват значително, понякога дори наполовина.
Събудят ли се овошките, вредителите атакуват
След късното зимно пръскане не трябва да се пропуска и предцъфтежното пръскане. От него се нуждаят всички овощни видове. Провежда се в периода от набъбване на пъпките до фаза преди цъфтеж. То е много важно, защото заедно с развитието на дръвчетата започва и вредната дейност на много техни неприятели.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите