Празнуването на първия ден от месец март е изконна българска традиция. Това е денят, в който закичването с мартеници на всички близки и приятели е своеобразен ритуал за предаване на различни благопожелания и най-вече наричания за здраве и късмет. Усуканите бял и червен конец символизират връзката между духовното - бога (белия цвят) и материалното - живота - раждането и смъртта (червения цвят). Ето защо с този магически амулет ние се предпазваме от дебнещото ни зло и преодоляваме трудните дни на прехода от студената и мрачна зима към пъстрата и свежа пролет.
Част от обичаите за деня включват палене и прескачане на огньове, за да се мине през пречистващата сила на пламък от една страна, и гонене на змии и гущери, като символи на тъмната страна на живота от друга. Жените не перат и не простират бели дрехи, за да е предпазено домакинството от слани и градушки. На този ден не се тъче и вари нищо, за да не пада гръм.
Усмихнете се за празника, приятели, за да ни се усмихне и Баба Марта!
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Вишните
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите