Фитонцидите са високоактивни растителни вещества, които освен че стимулират защитните сили на организма, спират развитието на микробите или ги убиват. Те са доста устойчиви на обикновено окисляване, но с увеличаване на температурата започват частично да се разпадат, докато при 130°С разпадането е пълно.
Консумирането на растения, съдържащи фитонциди, действа директно върху инфекциозните причинители. Такива фитонциди имат лукът, празът, чесънът, копривата, картофите, хрянът, морковите, доматите, червеният пипер, ряпата, ябълките, ягодите, цитрусовите плодове, гроздето, касисът. От дивите плодове с такива свойства са познати хвойната, бъзът, конският кестен, дрянът, киселицата, трънката. Фитонциди отделят пелинът, дивият божур, люлякът, ореховите листа, лавандулата, листата на евкалипта, липите, кедровите и борови дървета. Установено е, че от цветовете на бялата акация и от пъпките на тополата се потиска развитието на вируса на грипа.
Проучено е времето за загиване на микроорганизмите от действието на фитонцидите при някои растения. Така например при лука и чесъна е 2 минути, при цитрусовите плодове и дъба 5 минути, при тиса 6 минути, габъра 7 минути, ореха 18 минути, брезата 20 минути, домата 35 минути.
(снимка) Горската растителност има голямо значение за пречистване на въздуха от прах и газове. Според научни изследвания в Русия е било констатирано, че една смирка или хвойна за 24 часа отделя 30 г летливи фитонциди, а 10 декара гора от същите видове 30 кг, което е достатъчно за прочистване на един средно голям град от микроорганизми.
Не случайно санаториумите за борба с туберкулозата се намират сред борови гори. Игличките и кората на бора отделят етерични масла, които съдържат фитонциди и убиват микробите. Дървесината му съдържа смола, наситена с терпентин, който се използва при простуда, заболяване на горните дихателни пътища, ревматизъм. А боровият катран се използва за лекуване на екземи и други кожни заболявания. Трябва да пазим и размножаваме горската растителност, защото тя е белият дроб на планетата Земя.
Вдишването на излъчваните от растенията фитонциди спомага за дезинфекция на белите дробове, имат противоалергичен и противовъзпалителен характер. През всички сезони ако прекарваме повече време сред природата, ще можем да възстановим силите и работоспособността си.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Вишните
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите