Начало › Растения › Отглеждане › Торене › › При прекаленото азотно торене нитратите се увеличават

При прекаленото азотно торене нитратите се увеличават

17.02.2011 | Коментари (0)

Думата „нитрати" предизвиква страх у много хора. Всички знаят, че нитратите в организма се превръщат в нитрити, а те на свой ред образуват опасни вещества, които могат да предизвикат ракови образувания. Нитратите са основен източник на азот при храненето на растенията. Без него те не могат да оцелеят, но излишъкът му вече е вреден.

Не трябва, разбира се да си мислите, че като изключите доставката на минерални торове в градината, можете да решите всички проблеми, свръзани с нитратите. Ще отбележим, че в културните растения нитратите са повече, отколкото в дивите или горските, където не се използват торове. Нитратите са повече в растенията, които растат в оранжерии.

Зеленото торене е едно от спасенията

Важен нитратопонижаващ фактор се явява зеленото торене. Добър ефект дават лупината и детелината, наситнени и закопани в почвата по време на цъфтежа. Торът, компостиран със слама и торф, е най-добре да се изнася през есента. Минералните азотни торове, дозата на азота в които не трябва да превишава 20 г на кв. м, се използват в съчетание с калиева и натриева селитра. Това може да понижи съдържанието на нитрати във вашите зеленчуци до 50%. Азотните торове трябва да се внасят в междуредията и да се закопават на дълбочина 10-12 см.

На сянка се акумулира повече

Съдържанието на нитрати е по-високо в зеленчуците, отгледани на сянка. Оптималната гъстота на засаждане на 1 м се явява за морковите 150-180 растения, за цвеклото - 70-100, репичките 75-80, салатата - 40-45 растения. В този случай нитратите се натрупват в тях в минимални количества. Повишената влажност на почвата също понижава съдържането на нитрати почти два пъти. Съхранението на зеленчуците в хладилника, например, за шест месеца, може да намали съдържанието на нитрати почти два пъти. Почистването, измиването и изсушаването на зеленчуците намалява нитратите, например в картофите до 40%. Варенето на морковите намалява нитратите на 20%, на зелето до 60%, картофите - на 40-80%. Изпържването във фритюрник понижава съдържанието на нитрати до 60%.

В краставиците съдържанието на нитратите се увеличава от върха към основата, а в клубените картофи нитратите са повече в кожата, при цвеклото и морковите - във върха. Всички тиквени се явяват като акумулатори на нитрати.

17.02.2011, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още