Мулчирането е алтернатива в борбата с плевелите. То е агротехническо мероприятие, с което се създава изкуствена покривка (мулч) върху повърхността на почвата, която оказва физично, химично и биологично действие. При класическата система се използуват допълнително внесени, обикновено малоценни растителни отпадъци - слама, развалено сено, скосена трева, стъблени и листни остатъци от царевица, слънчоглед или други едногодишни растения, папрат, оборски тор, компост, торф или неорганични синтетични материали и др.
Мулчирането може да се направи върху цялата площ на насаждението, само в редовите ивици или в чашите около дърветата.
Мулчирането, както и всички други земеделски практики има своите плюсове и минуси. Съобщава се, че има многократно позитивно влияние върху почвата и овощните растения, защото:
- спомага да се подобри водния режим на терена, като се запазва влага чрез намаляване на изпарението през горещите дни. То защитава растенията от сушата, препрятства повърхностния отток на валежните води, осигурява по-пълно им поглъщане от почвата и намалява броя на поливките;
- подобрява и хранителния режим, като потиска поникването и пречи за израстването на плевелите, които са основни конкуренти на културните растения за вода и хранителни вещества и способствува за значително подобряване на минералното хранене на овощните растения. Под мулча се натрупват повече разтворими хранителни вещества и обикновено се увеличава и органичното вещество в почвата;
- регулира температурния режим чрез намаляване колебанията на денонощната температура и ограничава амплитудата й, като намалява нагряването на почвата през деня и препятства силното й охлаждане през нощта;
- подобрява аерацията, порьозността и пропускливостта на почвата, вследствие на което водата стига на по-голяма дълбочина. Мулчът подобрява чувствително структурата на почвата, особено при тежките безструктурни почви, защото я запазва от разрушителното действие на дъжда, предотвратява образуването на почвена кора и предпазва наклонените терени от застрашаващото действие на ерозията;
- създава благоприятни условия за развитие и плододаване на овощните растения и се повишава тяхната студоустойчивост. Засилва се растежът, повишават се добивите - получават се редовни, по-високи и по-качествени добиви, ускорява зреенето при някои овощни видове.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите