Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Доматите - 7 стъпки за добра реколта

Доматите - 7 стъпки за добра реколта

04.07.2014 | Коментари (0)

1. Контейнерът. За отглеждането на разсад можете да използвате различни контейнери, в дъното на които има дренажни отвори. По-добре не използвайте дървени съдове, тъй като е трудно да отделите от дървото болестотворните микроорганизми. Най-добре е да използвате малки пластмасови съдове. Едрите семена могат да се засяват в торо-почвени саксийки.

2. Компост. Използвайте специален или  универсален компост за разсади. Напълнете контейнера с компост до 1,5 см от ръба на съда и леко притъпчете повърхността му с дъсчица. След това увлажнете.

3. Засипването. Дребните семена не трябва да се засипват с почва, едрите пък се покриват с компостен слой, равен на двойния диаметър на семената. Насипете семената на равен слой, след това пресейте отгоре компоста. Припътчете с дъсчица. Покрийте съда с прозрачна хартия и стъкло. Ако хартията се намокри, сменете я.

4. Температурният режим. Семената на болшинството култури покълват при температура 17-19ºС. При отглеждането на разсад е много удобно да използвате миниоранжерия с отопление. Можете също така да отгледате разсад и на перваза на прозореца на стая с централно отопление, в която температурата се поддържа 16-19ºС.  

5. Осветление и поливане. След като се появат кълновете, махнете хартията и вдигнете стъклото. След като минат няколко дни махнете напълно покритието и пренесете контейнера на добре осветено място, където обаче не попадат преки слънчеви лъчи. Не оставяйте компоста да изсъхне. За поливането е най-добре да използвате пулверизатор, който изпуска тънка струя.

6. Пикиране. Във фазата на два същински листа (кръстасване) растенията се пикират в сандъче, малка саксия или сандъчета за разсад. В саксиите младите растения се разполагат на разстояние 2,5-4 см едно от друго. След пикирането дръжте съда за ден-два на сянка при температура 9-11ºС и поливате само при необходимост.

7. Закаляване. Когато разсадът след пикирането му укрепне,  започва закаляването, за да го подготвите към пресаждането му на открито. За тази цел  увеличавате проветряването, а след това пренесете разсадът в неотопляем парник. В продължение на една-две седмици вратата в парника се държи затворена, след това в сухите дни, когато няма мраз, започвате да я отваряте. В продължение на седмица преди разсаждането дръжте вратата отворена и през нощта. Разсадът, отгледан на прозореца, първо се пренася в неотопляемо помещение, след това се оставя за няколко дни в градината и чак след това се засажда.

04.07.2014, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.