Начало › Растения › Любимци › › Кестенът – тайното спасение на природата

Кестенът – тайното спасение на природата

17.11.2014 | Коментари (0)

Културният кестен (Castanea sativa) принадлежи към семейство Букови. Расте като дърво, високо до 40 м с красива шатровидна корона и се отличава на фона на основната гора от ранна пролет до късна есен.

През пролетта той се събужда да живот доста по-късно от останалите дървета, затова често се смята, че е загинал от студовете. Това не е вярно. Културният кестен може да издържи температури до минус 40 градуса. През юни започва цъфтежът му. Едрите му съцветия-свещи са събрани в китки на края на клонките му. Те имат много силен аромат и пчелите с удоволствие събират нектар от него. Дори след края на цъфтежа и опадването на цветовете от дървото, те съхраняват своя аромат няколко дни. Могат да бъдат събирани и добавяни в чая. Можете също така и да ги сушите на сянка при стайна температура и след това да ги съхранявате в херметически затворен стъклен съд или в полиетиленова торбичка, за да задължите аромата им.

Красив и полезен

През есента кестенът започва да жълтее, а в началото на септември той отново изпъква на фона на останалите дървета. Тогава започва и узряването на плодовете му. По време на силен дъжд или вятър те направо се изсипват от дървото. Плодовете на кестена е предпочитана храна от много животинки. Големите птици и гризачи си правят запаси за зимата, но ако не успеят да изядат всички събрани плодове, те могат да дадат начало на нови растения.

Какво си приготвяме ние

Плодовете на кестена се използват нашироко и като храна за хората. Те могат да бъдат ядени свежи, варени или печени, от сушените плодове се получава брашно, от което се пече хляб самостоятелно или в комбинация с други брашна. Кестените могат да се съхраняват свежи само в прохладно и влажно място, а при стайна температура те бързо изсъхват.

Днес кулинарите използват кестена в голямо количество блюда и лакомства - захаросани кестени, глазирани, покрити с шоколад, варени със сол и печени в люспата им, а хлебните изделия, в които те могат да участват се определят само от фантазията на домакинята.

Ще се развива бавно до 5 години

Ако имате културен кестен в градината си, то не очаквайте чудеса от него. Той започва да плодоноси на 10-15 година при семенно размножаване, а плодовете му достигат своя пик около 60-годишна възраст.

Семената се нуждаят от стратификация и не понасят изсушаване, затова те трябва да се сеят веднага след събирането им. В нашите условия семената се засяват преди зимата, а в районите, където има опасност от замръзване на почвата, те трябва да се стратифицират в хладилника при ниски положителни температури (около 5 градуса). През пролетта те поникват бързо и дружно.

Кестенът обича дълбоките рохки почви с висока влагообезпеченост и затова расте основно на северни склонове, а също така и в планински долини, в близост до реки. Първите 3-5 години дървото расте бавно, но след това растежът му се засилва. (снимка)

17.11.2014, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Дипладенията обича тропик на прозореца
Дипладенията, известна още и като мандевила, е родена в страните от Централна и Южна Америка. В природата са разпространени около 40 вида. Това може да се нарече по-скоро оранжерийно, отколкото стайно растение. Има няколко на-известни и употребявани вида.

Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.

Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.