Гъбите трябва да се берат сутрин рано, преди падането на росата. Отрязват се с нож и се внимава да не се изтръгват с пънчето от почвата. Така подземните им части остават в земята и се увеличава годишната реколта от гъби. Освен това се извършва първоначалното почистване. Чрез използването на нож набраните гъби запазват формата си, не са начупени, пресни, твърди и не са зацапани с борови игли или шума и трева. Задължително е още в същия ден на беритбата да се преработват, защото при престояване дори само една нощ те червясват, омекват и губят преснотата си, а скоро след това се загниват.
Не мийте гъбите, ако ще ги предлагате на пазара, защото лесно ще се развалят и загният.
Сортирането на обраните гъби се извършва по видове и размери в кошници и щайги, брутното тегло на които не трябва да надвишава 1-3 кг. То трябва да стане в прави, плътни редове, но без да се затискат една върху друга, а само леко да се допират. За опаковка са подходящи кошниците, изработени от бели върбови пръчки или други чисти дървени материали. Ако не са наредени добре, по време на превоза лесно се чупят и омекват. Подреждането им започва от най-едрите към най-дребните гъбки.
Приготвят се пакети от кошници и щайги, които се поставят винаги в два реда върху рамки. Съхраняват в сухи и хладни помещения най-много 5-10 часа и вечер, когато стане по-хладно, се изпращат с хладилни вагони или други превозни средства за пазарните тържища. Ако гъбите престоят повече от два дни във вагоните, те се спарват, загниват и развалят.
Диворастящи гъби, които се берат през октомври и ноември
Брезовка (снимка) Boletus scaber
Булка (снимка) Amanita caesarea
Бисерна гъба (снимка) Amanita rubescens
Виолетка (снимка) Tricholoma nudum
Виолетова гълъбка (снимка) Russula vesca
Горска печурка (снимка) Agaricus arvensis
Есенна гъба (снимка) Tricholoma terreum
Жълт корал (снимка) Clavaria aurea
Зърнеста масловка (снимка) Boletus granulatus
Зимна припънка (снимка) Collybia velutipes
Кестенова манатарка (снимка) Boletus badius
Кожено червена гълъбка (снимка) Russula alutacea
Кладница (снимка) Pleurotus ostreatus
Кифла (снимка) Polyporus confluens
Кристален корал (снимка) Clavaria cristata
Кравешка масловка (снимка) Boletus bovinus
Лъжлив пачи крак (снимка) Cantharellus aurantiacus
Масловка (снимка) Boletus luteus
Бяла млечница (снимка) Lactarius piperatus
Манатарка (снимка) Boletus edulis
Огнена манатарка Boletus tuberosus
Мастилена копринка (снимка) Coprinus atramentarius
Овча прахан (снимка) Polyporus ovinus
Полска печурка (снимка) Agaricus campestre
Пачи крак (снимка) Cantharellus cibarius
Припънка (снимка) Armillaria mellea
Пърхутка (снимка) Lycoperdon perlatum
Порцеланова копринка (снимка) Coprinus comatus
Сърнела (снимка) Lepiota procera
Сърненка (снимка) Hydnum imbricatum
Рижика (снимка) Lactarius deliciosus
Челядинка (снимка) Marasmius oreades
Дипладенията обича тропик на прозореца
Дипладенията, известна още и като мандевила, е родена в страните от Централна и Южна Америка. В природата са разпространени около 40 вида. Това може да се нарече по-скоро оранжерийно, отколкото стайно растение. Има няколко на-известни и употребявани вида.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите