Начало › Растения › Любимци › › За гъби в гората

За гъби в гората

13.10.2010 | Коментари (0)

Гъбите трябва да се берат сутрин рано, преди падането на росата. Отрязват се с нож и  се внимава да не се изтръгват с пънчето от почвата. Така подземните им части остават в земята и се увеличава годишната реколта от гъби. Освен това се извършва първоначалното почистване. Чрез използването на нож набраните гъби запазват формата си, не са начупени, пресни, твърди и не са зацапани с борови игли или шума и трева. Задължително е още в същия ден на беритбата да се преработват, защото при престояване дори само една нощ те червясват, омекват и губят преснотата си, а скоро след това се загниват.

Не мийте гъбите, ако ще ги предлагате на пазара, защото лесно ще се развалят и загният.

Сортирането на обраните гъби се извършва по видове и размери в кошници и щайги, брутното тегло на които не трябва да надвишава 1-3 кг. То трябва да стане в прави, плътни редове, но  без да се затискат една върху друга, а само леко да се допират. За опаковка са подходящи кошниците, изработени от бели върбови пръчки или други чисти дървени материали. Ако не са наредени добре, по време на превоза лесно се чупят и омекват. Подреждането им започва от най-едрите  към най-дребните гъбки.

Приготвят се пакети от кошници и щайги, които се поставят винаги в два реда върху рамки. Съхраняват в сухи и хладни помещения най-много 5-10 часа и вечер, когато стане по-хладно, се изпращат с хладилни вагони или други превозни средства за пазарните тържища. Ако гъбите престоят повече от два дни във вагоните, те се спарват, загниват и развалят.

Диворастящи гъби, които се берат през октомври и ноември

Брезовка (снимка)                              Boletus scaber

Булка (снимка)                                   Amanita caesarea

Бисерна гъба (снимка)                      Amanita rubescens

Виолетка (снимка)                            Tricholoma nudum

Виолетова гълъбка (снимка)            Russula vesca

Горска печурка (снимка)                  Agaricus arvensis

Есенна гъба (снимка)                        Tricholoma terreum

Жълт корал (снимка)                        Clavaria aurea

Зърнеста масловка (снимка)             Boletus granulatus

Зимна припънка (снимка)                  Collybia velutipes

Кестенова манатарка (снимка)         Boletus badius

Кожено червена гълъбка (снимка)   Russula alutacea

Кладница (снимка)                             Pleurotus ostreatus

Кифла (снимка)                                   Polyporus confluens

Кристален корал (снимка)                Clavaria cristata

Кравешка масловка (снимка)            Boletus bovinus

Лъжлив пачи крак (снимка)              Cantharellus aurantiacus

Масловка  (снимка)                            Boletus luteus

Бяла млечница (снимка)                    Lactarius piperatus

Манатарка (снимка)                           Boletus edulis

Огнена манатарка             Boletus tuberosus

Мастилена копринка (снимка)         Coprinus atramentarius

Овча прахан (снимка)                       Polyporus ovinus

Полска печурка (снимка)                 Agaricus campestre

Пачи крак (снимка)                           Cantharellus cibarius

Припънка (снимка)                           Armillaria mellea

Пърхутка (снимка)                           Lycoperdon perlatum

Порцеланова копринка (снимка)     Coprinus comatus

Сърнела (снимка)                             Lepiota procera

Сърненка (снимка)                          Hydnum imbricatum

Рижика (снимка)                             Lactarius deliciosus

Челядинка (снимка)                        Marasmius oreades

13.10.2010, ст.н.с. д-р Таня ТОШЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Дипладенията обича тропик на прозореца
Дипладенията, известна още и като мандевила, е родена в страните от Централна и Южна Америка. В природата са разпространени около 40 вида. Това може да се нарече по-скоро оранжерийно, отколкото стайно растение. Има няколко на-известни и употребявани вида.

Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.

Зюмбюлът носи уханието на пролетта
Той се отглежда великолепно в градините на лехи, цветни групи с нарцис, лале и други луковични през пролетта, в алпийски кътчета, в неголеми петна под дървета и декоративни храсти. Има забележителната способност да бъде "форсиран", т.е. да бъде предизвикан по-ранен цъфтеж.