Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид. Първото условие за здрави гроздове е едновременно с прибирането му да го почиствате от загнилите, повредените и сухите зърна.
Местата, където ще съхранявате реколтата за прясна консумация, също трябва да отговарят на определени условия. Най-подходящи за тази цел са таванските помещения със северно изложение, които трябва да са сухи, проветриви и с гъсти мрежи на прозорците, за да не проникват насекоми. Преди зареждането на стаите, трябва да сте почистили основно, да сте варосали стените и дезинфекцирали, като сте изгорили по 3-5 г сяра на всеки кубичен метър. В продължение на 48 часа помещението трябва да се държи затворено, а след това да го проветрите.
Гроздето може да се съхранява със суха или свежа чепка. Ако изберете първия метод, то тогава трябва да наредите гроздовете в щайги на един ред, без да се притискат един друг. Другият вариант е да наредите чепките на стилажи върху постлана хартия.
Можете и да изрежете гроздовете с част от пръчките, като след това ги закачите върху добре опънати телове.
Когато използвате методът на съхраняване на свежа чепка, то трябва да отрежете гроздовете заедно с две междувъзлия от пръчката над грозда и едно под него. Долният край се потапя в буркан с вода. Съдовете трябва да се поставят на специални етажерки, така че гроздовете да висят свободно надолу.
Най-добре е температурата в помещението да е между 2 и 8 градуса, а относителната влажност на въздуха 70-80 %. Ако е прекалено влажно, то тогава проветрявайте често. Периодично преглеждайте гроздето и ако намерите болни зрънца, ги отстранявайте.
Навън гроздето също може да бъде съхранено, ако живеете в южен район, където зимата не е много студена. Гроздовете могат да се запазят на лозите около 1.5-2 месеца след узряването им. Те трябва обаче да се опаковат в книжни пликове, които се завързват над дръжката им. Материалът обаче не трябва да пропуска дъждовната вода. Най-добре е да перфорирате дъното им.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите