Морковите са зеленчук, които съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А. За да запазите морковите така, че да ги ядете сурови и свежи през зимата, трябва да знаете, че колкото по- бавно растат те, толкова по-дълго можете да ги запазите. Времето за узряване на моркова е средно 120 дни. При изваждането на морковите използвайте права лопата или друг инструмент. Почистете ги от листа и пръст, но не ги измивайте. Те се съхраняват в ровници, широки 1 м и дълбоки 50 см. Нареждат се свободно на пластове до повърхността на почвата. Всеки три реда се разделят чрез насипване на слой умерено влажен пясък или лека песъчлива почва. Пясъкът изолира отделните пластове от кореноплоди, поглъща излишните водни капки от повърхността им и спомага за намаляване действието на болестотворните микроорганизми. При отрицателни температури морковите се повреждат. Температурата в ровника трябва да се поддържа от 1 до 5 оС. Повишаването дори с 1 оС е сигнал, че започва гниене. Незабавно ровникът се открива и кореноплодите се преглеждат. По този начин наредени, морковите могат да се съхраняват до април.
При съхранение в избени помещения морковите трябва да бъдат поставени в касетки или щайги, които се нареждат върху стелажи. Температурата на помещението трябва да е около 0 оС, а влажността 96 %. В никакъв случай не бива да се допуска замръзване.
Морковите могат да се съхраняват и в надупчени полиетиленови торби. В резултат на дишането на морковите и различната пропускливост на пластмасата за отделните газове се получава саморегулираща се газова среда със съдържание на 16% кислород и 5% въглероден двуокис. Това съхранение следва да става при температура от 0 до 1оС.
Най-бързият и лесен начин на съхранение на моркови в домашни условия е чрез замразяване във фризер. Замразени зеленчуците запазват повече от витамините си. Подбират се млади кореноплоди с още крехка сърцевина. Нарязват се на кубчета или на кръгчета. Измиват се и се нареждат в полиетиленови пликове. Замразяват се и се съхраняват във фризера при температура минус 5оС. Там те могат да престоят до 8 месеца. Веднъж замрени, морковите не се замразяват отново, защото се променя структурата им и се загубва хранителната им стойност. При приготвяне на супи и други ястия морковите изобщо не се размразяват и направо се пускат в съдовете до пълното им сваряване.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.
Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите