Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Съхранявайте само бамята, която е дълга 4-5 см, светлозелена е и не е омекнала

Съхранявайте само бамята, която е дълга 4-5 см, светлозелена е и не е омекнала

23.09.2010 | Коментари (0)

Бамята се отличава със слаба съхраняемост, поради това е необходимо да се консумира възможно най-бързо след реколтирането й. Ако продукцията от личното ви стопанство, обаче е надхвърлила очакванията ви, можете да се възползвате от някой от изброените по-долу съвети за целесъобразно съхранение:

  • в хладилник - можете да запазите бамята за няколко дни като я увиете в хартиен плик и я поставите в отделението за зеленчуци в хладилника. Не я мийте преди това, тъй като влажните плодове бързо мухлясват. По този начин бамята ще се съхрани за 2-3 дни в хладилника. Започне ли да потъмнява, бързо се разваля;
  • замразяване - ако желаете да я съхраните за по-дълъг период можете да я замразите. Използвайте само младите нежни плодове. Първо ги бланширайте. Шушулките трябва да са с 4-5 см дължина. Бланширайте за 4 минути и охладете. Подредете шушулките на табла и ги поставете във фризера за 30 минути, след което ги изсипете във фризерни пликове с херметическо затваряне. Изтеглете въздуха от пликовете, запечатайте и ги върнете във фризера;
  • сушене - за дълготрайно съхранение бамята може да се изсуши. За целта се нанизва на низи и се поставя на добре огрято от слънцето проветриво място.
23.09.2010, www.gradinata.bg

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.