Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение › › Картофите, които обичаме

Картофите, които обичаме

20.09.2010 | Коментари (0)

Картофите са предпочитана от нас храна и са много взискателни към температурата и въздушния режим по време на съхранение. С това изискване трябва да се съобразим, ако сме произвели или закупили по-голямо количество клубени.

След изваждането на картофите животът на клубените не прекъсва. Високата температура и съдържанието на вода в тях създават условия за усилено дишане на клубените, с което се свързват всички следващи процеси, като покълване, появяване на болести и др. За да съхраним по-продължително време картофите е добре да използваме ровници, траншеи, ями или специални масивни картофохранилища.
Ровниците са дълбоки 25-30 см и широки 1,5 – 2 м. По дъното им насипете добре промит пясък на слой от 5-6 см. В средата по дължина поставете дървени двускатни скари. Картофите се насипват на слой с височина 80-100 см. През 2,5-3 м се оставят отдушници. След това покрийте ровниците с пласт слама от 30 см, а над нея сложете 15-20 см пръст. При това положение температурата в ровниците се поддържа 2- 4 0С.

Картофохранилищата с принудителна вентилация и поддържане на определена температура предлагат най-добрите условия за съхранение на картофите. Ако ги съхранявате в тях, картофите се насипват в боксове или в контейнери на пласт с височина 4 м. Колкото температурата е по- висока, толкова дишането на растенията е по-ускорено. Когато повишаването става постепенно, растението може да се приспособи, но при рязка промяна, ускорението на дишането води до бързо използване  на резервните вещества и растението загива. Затова през първите 2-3 седмици клубените се държат при температура 18-200С, за да заздравеят. След това постепенно за около 20 дни температурата се понижава до  2-4 0С, при която протича съхранението. Влажността на въздуха в хранилищата се запазва 85- 95 %. Картофите се проветряват един път седмично. През топлите пролетни дни, за да не покълнат клубените, отваряйте одушниците през нощта и ги затварайте през деня. Важно е също системно да проверявате състоянието на клубените и да отстранявате загнилите, за да не заразят и останалите.

Картофи може да наредите в кашони, като отдолу поставите вестници или хартия. Хартията е най-качествената попивателна. Сложете внимателно картофите един по един, за да не се наранят. Между отделните редове картофи, слагайте хартия. Където и да ги подреждате  - в мазето, на тавана или на балкона, не слагайте кашоните направо на земята или един върху друг, за да не се запарват.
Избягвайте да съхранявате картофи в кухненския килер, тъй като влажността и топлината могат да доведат до прорастване и дехидратиране. Никога не поставяйте картофи и лук заедно, защото те отделят газ, който уврежда качествата и на двата зеленчука. Хладилника също не е добро решение, защото при температури по-ниски от 7oС скорбялата се разгражда до захароза, поради което картофите придобиват сладникъв вкус и потъмняват при готвенето. Най-оптимална температура за съхранение е около 7-10 oС. Зрелите картофи могат да издържат до 2 месеца, но ранните трябва да се консумират в рамките на 1 седмица, тъй като са нетрайни. Проверявайте картофите през няколко дни и ако забележите омекнали, набръчкани или прораснали клубени ги премахнете от мястото за съхранение.
Пазете картофите от продължително излагане на директна слънчева светлина, защото те позеленяват, развиват горчив вкус и могат да съдържат големи количества токсини (алкалоида соланин). Малки дози соланин предизвикат стомашни спазми, главоболие или диария, но ако той е в по-голямо количество може да засегне нервната система. Всички зелени участъци трябва да се премахнат от картофите, тъй като соланина не се неутрализира при готвене. Прорастъците също трябва да се отстранят, защото токсина може да се акумулира в тях.
Друг начин на съхранение на картофите е замразяването им във фризер. Суровите картофи при замразяване могат да придобият водниста консистенция, поради което е задължително бланширането им. За целта изберете пресни картофи, които обелете, нарежете и измийте. Премахнете дълбоките очи, наранените и позеленели участъци, и бланширайте във вода 3-5 минути в зависимост от големината на резените. Картофите трябва да са все още твърди след процедурата. Охладете, подсушете и пакетирайте във фризерни торбички.
Във фризер може да се замразят и пържени картофки за период около 2 месеца. За целта използвайте зрели картофи, съхранявани повече от 30 дни. Измийте, обелете  и ги нарежете на пръчици. Изплакнете ги в студена вода и ги подсушете напълно в кухненска хартия. Изпържете картофите в горещо олио (в дълбок съд) за около 5 минути. След процедурата те трябва да са крехки, но да не се допуска покафеняване. Охладете и подсушете отново с кухненска хартия. Пакетирайте и замразете в найлонов плик.

20.09.2010, Александра ЖИВКОВА и Елисавета ИЛИЕВА

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.