Нима може букетът от цветя да не бъде отличен подарък за когото и да било!? Не, това е невъзможно. Независимо то важността на случая композицията от цветя ще зарази вашите чувства по особен и уникален начин. Цветята подчертават вашето чувство за стил, разкриват творчески замисли и създават прекрасна обстановка във всеки дом. Да вземем розите за пример. Те пораждат романтични усещания. Или път свежите и ярки карамфили, както и ирисите, които създават неформална обстановка и носят отмора. (снимка)
Аранжирането на букета е израз на вашата душевна индивидуалност, която вие, независимо дали осъзнавате, искате да изложите на показ. Така че не се страхувайте да се заемете с красотата на цветната композиция. Една нова и възхитителна тенденция е използването на плодове и зеленчуци в цветните аранжировки. Ябълки, грозде, лимони, боровинки и какви ли не още градински и горски плодове, различни по форма и цвят, добавят търсената от вас романтична нотка. Прибавянето на разнообразни плодове в подходяща цветова гама несъмнено ще бъдат отлично допълнение към вашия букет. Тези плодове и зеленчуци трябва да съответстват както на типа събитие, така и на сезоните. Летните композиции от ярки, жълти и бели цветя трябва да бъдат доукрасени с лимони, ягоди или праскови. Розовите пролетни цветя отлично изглеждат с изискани зелени круши. Ако вие искате да създадете симпатичен есенен букет от цветя, тогава следва да използвате плодове като ябълка, нар и боровинка. Това е ваш собствен дизайн, така че включете повече въображение и дайте живот на творческия си замисъл, съчетавайки любими цветя и плодове в красива композиция. Ако искате да направите оригинален букет, освен плодове може да включите и зеленчуци. Използвайте есенна тиква, син патладжан или червена чушка, които ще подчертаят един по-особен стил на букета. (снимка)
Вие може да разположите различните плодове и зеленчуци сред цветята, изящно да „скицирате” няколко зърна грозде по края на кошница или да положите нарязани парчета лимон в прозрачна стъклена ваза, която ще държи стъблата на цветята. Изпробвайте различни варианти на съчетаване на плодове с цветя предварително, за да видите кое ви харесва и кое не, и да сте наясно с окончателното си решение. Ако вие установите, че ви харесва един букет повече от друг, изберете този, който най-добре олицетворява авторския ви проект. (снимка)
Ще ви е нужен твърд тел, който ще служи за поддържане на плодовете в цветната композиция. Телът трябва да е достатъчно дебел и здрав, за да може да удържи плода да не пада. Забийте единия му край в специален пеноматериал или парче пиефлора, разположено на дъното на кошницата, а на другия край нанижете плодове. За свежи цветни букети използвайте зелена флористична гъба, която се държи във вода и поддържа цветята в приятен свеж вид по-дълго. (снимка)
Интересен похват например е да вземете няколко пресни и достатъчно твърди плода, за предпочитане ябълки или круши, които ще служат за ваза. Продупчете няколко отвора в тях с помощта на отверка и поставете стъблата на различни цветя в направените отверстия. (снимка)
Няколко добри идеи
Както стана ясно, плодовете, зеленчуците и дребните плодчета може да се употребяват не само в ястия, но и да бъдат част от оригинални флористични композиции. На свой ред плодово-зеленчуковата аранжировка е способна да зареди не само с добро настроение, но и с витамини, необходими за поддържане на жизнения тонус на организма.
В преследване на витамините можем да се замислим за интересни комбинации. Лютичета и портокал, ягоди и киви, чушки, репички, гъби могат чудесно да общуват в екзотични композиции, които дълго се помнят. Много са примерите за мини украшения с плодове. Главното е – красиво, естетично, полезно и ... весело. (снимка)
Есенен карнавал
До последните си дни есенната палитра е изпъстрена с жълти, оранжеви, червени, шоколадови и кафеникави краски. Настроението на цветната композиция ще зависи от това в какви именно тонове ще я „нарисувате” – тя е способна да озари всичко наоколо с радост и умиротворение. (снимка)
За създаване на есенни букети се избират предимно сезонни растения: гладиоли, астри хризантеми, треви, а също и листа на дървета, дребни плодчета, ябълки, орехи. С тях добре се съчетават актуалните по всяко време на годината рози, гербери, карамфили, но идеята е да присъстват такива, които се истински чеда на есента. Те въплъщават в себе си всичко свързано с този сезон, и най-вече пищност на цветовете и топлина на багрите. (снимка)
За да натъкмите в мила есенна одежда цветната украса, не забравяйте да включите в нея дървесна кора, мъх или сухи клонки. Също така за оригинална ваза могат да послужат натурални материали – плодове или черупки от орех. Когато растенията се поставят в природни съдове, хубаво е да се използва флористична гъба. Тя помага за доброто фиксиране на стъблата и поддържа влагата по-дълго време. (снимка)
Една възхитилена метаморфоза
Съд за растения може да стане всеки плод или зеленчук, достатъчно здрав или подходящ по размери. Например плодове на различни сортове тиква, приличащи на балон или продълговати оранжеви, или пък зелени. За да направите такава ваза, първо отрежете връхната част на тиквата и я отстранете. След това премахнете месестата част със семките. В образувалата се празнина поставете пиефлората и отгоре поставете отрязаното „покривче”. Сега може да аранжирате растителния материал. Ще са ви необходими листа – прегънете ги и ги разположете равномерно по периферията. Подберете любимите си цветя в оранжево-червени тонове с различна форма и текстура – целозия, гергини, невени и ги поставете между листата. За да стане композицията по-обемна, може да я допълните с растения с дребни метличести съцветия или листа, които са удобни за работа – ирис, папур и други.
Подобна аранжировка е чудесна украса за камината или масата в столовата. (снимка)
Барбекю
Че приготвянето на месо върху горещи въглени е било използвано още от дълбока древност, спор няма. Когато пристига на Карибите в края на ХV век, Колумб открива, че местното племе приготвя уловената риба и дивечовото месо, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня.
Барбекю
Че приготвянето на месо върху горещи въглени е било използвано още от дълбока древност, спор няма. Когато пристига на Карибите в края на ХV век, Колумб открива, че местното племе приготвя уловената риба и дивечовото месо, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня.
Зазимете декоративната градина
Снегът и студът през зимата могат да повредят дърветата, храстите и декоративните тревни площи.Особено това става при необичайно студена зима. Новозасадените растителни видове ще имат нужда от някаква зимна защита. Необходимо е през ноември да се направи следното:
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите