Начало › Растения › Съветник › Зеленчуци › › Късно производство на броколи

Късно производство на броколи

07.09.2010 | Коментари (0)
Броколите са нова култура в нашето зеленчукопроизводство. Те се отглеждат все още от любителите градинари около големите консумативни центрове. Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия, защото главите ще се образуват в по-прохладно време (през септември и октомври) и при по-къс ден, а това е от значение за качеството им.

За да произведете късно броколи, трябва да сте отгледали добър разсад около 40 дни преди времето за разсаждането му на постоянно място - първата десетдневка на юли. Към този период разсадът трябва да е от млади и здрави растения, за да получите качествена продукция. След обилна поливка, изскубвате младите растения и ги разсаждате на определеното, предварително подготвено място. Ако почвата е суха, направете предварителна поливка, изчакайте да просъхне и засаждайте разсада при разстояние 60 см между редовете и 40 см в реда. След разсаждането полейте.

Броколите растат най-добре на черноземни и ливадно-алувиални почви с неутрална реакция. Ако почвата е песъчлива, трябва да я наторите с органичен тор, защото броколите са отзивчиви на торене с оборски тор.

Добри предшественици за броколите са бобовите култури, раните краставици, ранните тиквички, ранните картофи, салатите.

Броколите изискват добро слънчево греене и главите им не се повреждат от слънчевата радиация.

Грижите по време на вегетацията са същите както при цветното зеле. Обръща се повече внимание върху редовното поливане (през горещото и сухо време по 2 пъти седмично), поддържа се рохкава почвата и се подхранва двукратно с амониева селитра по 1,5 кг на 100 кв. м, както и поне едно шербетуване с размит в поливната вода пресен оборски тор. Води се системна борба срещу вредителите.

Прибирането на готовите глави започва през септември и продължава до края на октомври. Готовите глави се прибират през 5-6 дни, тъй като се образуват постепенно в продължение на месец. Отрязват се внимателно, когато стъблените разклонения от периферията започват лесно да се отделят. Внимателно се поставят в подходящ амбалаж и се предлагат на пазара. Броколите са нежна култура и трябва да се употребяват своевременно.

От 100 кв. метра се получават към 150-200 кг качествени глави.

07.09.2010, Вестник за градината

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар

Вижте още

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.

Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.