Динята е старо културно растение. Тя е пренесена от Южна Африка, където и днес се среща в диво състояние. Позната е още отпреди 1500 години преди Христа.
Плодовете й имат различна големина и форма. При някои сортове един плод достига до 20 кг. Съществува разнообразие по отношение на окраската и дебелината на кората, цвета и плътността на месото, съдържанието на захари и др. В нашата страна се препоръчват за отглеждане сортовете Кримсон, Кримстар, Варда, Васко, Гранит, Лади, Мадера, Ред стар, Топгун и др.
Вкусни и с голяма захарност плодове се получават, когато поливането се преустанови преди узряването.
Дините се прибират на няколко ръце в хладните часове на деня. Узрелите плодове се познават по това, че цветовете са засъхнали и опадват, космиците на дръжките са окапали, а кората добива лъскав оттенък. При стискане между ръцете дините пращят, а при почукване с пръст издават тъп звук.
При обикновени условия дините се съхраняват около 20 дни. Срокът на съхранение при температура 1-2°С и влажност 80-90% може да бъде 30-40 дни. След този период месото вече не е вкусно. Към края на този период плодовете се атакуват от болестта антракноза, която причинява гниенето им.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите