Пъпешите на полето започват да узряват в края на юли. Това е и началото на беритбата. Първоначално тя се извършват през 2-3 дни, а при последващото масово узряване - всеки ден. Плодовете се берат сутрин или вечер в хладните часове. До голяма степен правилният избор на времето за прибиране на реколтата определя качеството на плодовете на пъпешите.
Най-сигурният белег за установяване на зрелостта на плодовете е цветът на кората. При узряване той бързо се променя от зелен в оранжев или жълт. Освен това показателен за степента на узряването на плодовете е и характерният им аромат. Около дръжката на някои летни сортове се появяват пукнатини. Плодовете на късните сортове са прикрепени здраво за стъблата. Беритбите трябва да се извършват внимателно. Те продължават до края на септември. Откъсването на пъпешите трябва да става чрез изрязване на дръжката с нож. По този начин не се повреждат растенията и другите плодове, които се развиват върху тях.
Ако плодовете ще се транспортират на по-големи разстояния, по-добре е да се берат при слабо пожълтяване на кората - в експортна зрялост. След 1-2 дни набраните в този период плодове доузряват и могат да се консумират. В противен случай поради нетрайността на узрелите плодове при транспортиране вкусовите им качества се влошават.
При късните сортове от типа на Медена роса настъпването на беритбената зрялост се определя по-трудно. Цветът на плодовете на тези сортове не се променя рязко и те се приемат за узрели при кремав цвят на кората им. За да доузреят и да се консумират, е необходимо лагеруване от 2-3 седмици. По-ароматни и сладки са плодовете, когато се спре поливането при наближаване на узряването. При добри условия на отглеждане при някои сортове се получават плодове, достигащи 15-20 килограма. Захарното съдържание у различните сортове варира от 8 до 18%.
Ако пъпешите трябва да се съхраняват по-продължително време, необходимо е да се подберат напълно здрави и леко недозрели плодове. Подреждат се в сухо помещение върху слама в един ред, за да могат лесно да се обръщат от време на време. Оптималната температура за съхранение на пъпешите е 1-2°С, а относителната влажност на въздуха - около 80%.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Чубрицата е ароматна подправка и целебно растение
Чубрицата е силно ароматно растение и предпочитана подправка. Латинското й название satureia означава трева на сатирите - митологични същества, получовек-полукозел, известни с разпуснатия си волен живот. Чубрицата е била тяхната виагра. Лековита и непретенциозна, единственото й изискване е обилната светлина.
Хубавият разсад - обещание за плодородно лято
Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се прави, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури. Важно е да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите