Това интересно растение от семейство Тиквови може да украси двора, да зарадва гастрономите, да послужи като цяр и да ни е полезен сътрудник в грижите за красотата.
Родът Луфа (Luffa) е представен от 7 вида едногодишни лиани, които достигат до 5 м на дължина. Два от тях - египетската луфа и остроребрестата луфа, се култивират от незапомнени времена. Младите им плодове се използват за храна, от узрелите се правят изтривалки за баня, а от семената се извлича растително масло.
Египетската луфа разтваря цветовете си сутрин и се опрашва от пчелите. Плодовете й са дълги 30-100 см, приличат на краставици. Обвивката им е тънка, лесно се бели, а вътрешността е бяла и нежна.
Остроребрестата луфа цъфти през нощта и разчита за опрашването на нощните насекоми. Нейните плодове са по-дребни, ръбести, с груба кора, която се бели трудно, месото й е плътно и твърдо.
Дебелата красавица обича топлината
Луфата е топлолюбиво растение, оптималната температура за развитието й е 25-30 градуса. Кореновата й система е слаба, разположена в повърхностния почвен слой.
За да расте добре, почвата трябва да е топла, рохкава, богата на хранителни вещества. На плътни, преовлажнени и кисели почви няма смисъл да се засява. Мястото трябва да е слънчево, защитено от силни ветрове.
Семената на луфата се засяват направо в почвата, след като премине опасността от слани и застудявания. Засяването става в гнезда, както при тиквите. Добро разстояние между тях е 70-100 см. Това растение не обича пресаждането, затова е най-добре да се сее на постоянно място. След поникването на растенията трябва да се осигури опора, по която да се катерят. Може да се използва оградата, която скоро ще потъне в буйната зеленина на едрите листа. Може да й се подготви и телена конструкция както на краставиците. Склонните към нестандартни украси може да обвият в луфа беседката или перголата.
Банята със ситни пръски да става привечер
Луфата се нуждае от обилно поливане, като не бива да се прекалява с честотата на поливките. Особено силно се нуждае от вода през първата половина на вегетацията, когато усилено се развива листната маса. Тя обича и влажния въздух, затова не е зле през горещите дни привечер да й се устройва баня с дребен разпръсквач към маркуча. Поливането се намалява силно през втората половина на август, за да успеят плодовете да узреят. Както всички от рода на тиквите, и луфата обича торенето с разреден оборски тор - веднъж на 2 седмици. Ако не разполагаме с оборски тор, няколко пъти през лятото може да се подхранят растенията с комплексни минерални торове, като дозата се определя по инструкцията към тях.
За по-богата реколта се препоръчва още в началото на растежа да се отстранят най-долните 2-3 разклонения, а върхът на лианата да се прищипе на височина 2-3 метра.
Младите плодове на египетската луфа приличат по вкус на тиквичките, но имат оригинален приятен аромат. В кухнята на много народи те са измежду любимите зеленчуци.
Народната медицина препоръчва настойки от луфа при възпалителни процеси в носа и околоносните кухини. В хомеопатията се предлагат няколко продукта, приготвени от луфа, като антибактериални и слабителни средства.
Но основното предназначение на това растение е да дава суровина за приготвяне на домакински гъби. Те отдавна се отлично средство за миене на съдове и за изтривалки в банята. Напоследък модни козметични фирми продават гъби-луфа като средство за масажи срещу целулит, разбира се, на високи цени. А всеки с малко усилия може да си направи такава у дома.
Гъба собствено производство
В биологична зрелост плодовете на луфата изкуфяват, остават само кората, мрежата от твърди жилки вътре и семената. Трябва само да се пусне плодът за десетина минути в кипяща вода и след това да се обели като банан. Получената гъба се промива няколко пъти със сапунена вода, за да паднат всички остатъци от меката част, след което се изплаква. Изсушава се добре на слънце и се нарязва на парчета с нужната ни големина. Правилно приготвената гъба не се отпуска в гореща вода, нито се свива в студена. Ако искаме да си съберем семена за следващата година, преди да пуснем плода в горещата вода, отрязваме единия му край и изтръскваме семената.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Вишните
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие.
Коментари | Напиши коментар | Скрии коментарите