Начало › Статии

Статии |

Публикувани статии: 1238
Показване статии: 81 - 100
Покажи: 10 | 20 | 50 | Всички на страница

Как се прави тиквен фенер
Направата на тиквен фенер изисква търпение и малко талант. Нужно е да се погрижите и за съхранението на фенера. Нашите съвети ще ви помогнат да се справите с подготовката на Хелоуин.

Ухание на есен
Есента настъпва с изобилието от плодове и зеленчуци на пазара. Но нищо не може да се сравни с Тиквата! В древен Китай този плод е наричан „Император на Градината" и на Слънцето, защото е събрал в себе си цялата мощ на природата от животворните  топли слънчеви дни. 

Цветята - нова мода в съвременната кухня
След като дълго време е пренебрегвано готвенето цветове и гарнирането на ястията с цветя отново става модерно. Готвенето на цветове датира още от римско време. То е известно и да древните китайци, познато е в Близкия изток и в индийската култура. Годните за консумация цветя са били  особено популярни през викторианската епоха.

Вкусно като цвят от тиква
Ярко оранжевите цветова на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес.

Дърветата с плачещи корони – елегантност и грация в градината
Създадени сякаш специално за да впечатляват, плачещите растения са образец за пластичност. От тях се излъчва елегантност и грация, те приканват към съзерцание и спокойствие. Тази форма е неустоима за романтично настроените градинари. Дори едно плачещо растение е в състояние да промени коренно пейзажа. 

Градината по залез слънце
Спокойствие обгръща нощта, въздухът е изпълнен със свежест и нежен аромат, на фона на тишината се чува само песента на щурците, светулките  танцуват, а  небето е изпълнено със звезди и ето я и красивата луна, която озарява градината и ни пренася в една малка  нощна приказка.

Дамското сърце - цветето на несподелената любов
Дамското сърце може да се използва както самостоятелно така и в съчетание с други пролетни цветя. В пъстри лехи наред с иглики, незабравки, нарциси, лалета може да бъде както акцент, така и фон. Единични растения на фона на зелената морава също изглеждат великолепно.

Градинската сватба
Сватбата е най-дългоочаквания и тържествен ден в живота на човека. Този празник се асоцира у нас с белоснежната рокля на булката, сълзите от щастие на родителите  и разбира се, приказната украса на мястото за провеждане на тържеството.

Форзицията – жълт водопад в двора
Форзицията е изключително ефектна с обилния си ярък цъфтеж, контрастиращ на фона на все още заспалата природа. Този храст цъфти толкова рано - през март и април, че изпреварва дори появата на листата си.

Глициния
Глицинията може да достигне внушителни размери (до 20м.) и то доста бързо, което я прави подходяща, ако искаме бърз ефект. Стеблата са мощни, увити, по-възрастните се вдървяват и стават доста дебели и тежки. 

Клематис
Клематисът е листопадно увивно растение от семейство Лютикови. Може да живее до 30 години. Основното му предимство са цветовете, които при най-често срещаните видове се цъфтят през май-юли.

Прочутите гночи, приготвени от тиквата Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа се разрязва на четвъртини, семената се отстраняват от вътрешността й.  Поръсва се с олио/зехтин и се пече във фурната докато омекне (около 45 - 60 минути). Заедно с нарязаната тиква във фурната се опичат и картофите до омекване.

Уникалната тиква Хъбард
Синият Хъбард и Златният Хъбард са уникални тиква, които са получани в резултат на селекция. Тиквената кора е груба и покрита с бобунки. Тиквеното месо е бледо жълто и е подходящо за готвене. Тиквити произхождат от Южна Америка и  вероятно са пренесени от Антилските острови през 1700 година и допълнително селектирани.

Пепиното - ананас, лимон, круша или пъпеш
Растението пепино е от едно семейство с доматите и патладжаните, образува многогодишно храстче с дървени стъбла, които  се покриват с бели или розови до яркосини цветове. Плодовете са ароматни, меки, когато са узрели. Имат деликатен вкус, който напомня ананас, лимон, круша и пъпеш.

Томатио или тайните на зеления мексикански домат
Томатиото (Physalis philadelphica) е растение от семейството на доматите и патладжана, чиито плодове са малки, зелени, сферични. Томатиото се отглежда като едногодишно растение, като грижите за него са подобни на грижите за отглеждането на доматите.

Бодлива краставица с вкус на банан
Киваното е наричано още рогат пъпеш, африканска бодлива краставица, мелано, желиран пъпеш, английски домат. На външен вид изглеждат като таралеж с едри, месести, неголеми рогчета. Вътрешността на плода е зеленикава желеобразна маса. На вкус плодът напомня банан, пъпеш, краставица и лайм.

Тиквата Сладки кнедли или по тиква за всеки
Тиквата Сладки кнедли носи името си не само заради формата, но и заради ненатрапчивия сладък вкус. Тиквата е много атрактивна - кремава на цвят с зелено по оребряванията. На тежина достига до 200 грама. Вътрешността й е светло оранжева и доста сочна, поради което тиквата е предпочитана за пълнене и печене. Нейно предимство е и размерът й - една тиква оформя отделна порция.

Пъстрите лебеди не растат на стобор
Кратуната "Пъстър лебед" е сред най-атрактивните кратуни. Тя е зелена с кремави до бели петна и е доста елегантна с  кръглата си основа и леко изкривена шия. Кратуната е прекрасно допълнение към есенната декорация на дома или офиса. Не е годна за консумация.  

Италианската змия
Кратуната "Италианска змия" е един от малкото редки видове кратуни, които действително са годни за консумация. Ако се откъсне леко незряла, месестата част се приготвя подобно на патладжана. Кратуната е толкова добра, колкото тиквичките, но с по-твърда консистенция и по-лека на вкус.

Кое е по-вкусно - тиквичката Ругоса Фрилана или цветовете й?
Тиквичката Ругоса Фрилана е доста грозна тиквичка, но е сред най-вкусните тиквички и всеки любител на тези плодове трябва непременно да ги опита. Тези тиквички се отглеждат в района на Венеция, Италия. Растението е доста жизнено и дава богата реколта.

Публикувани статии: 1238
Показване статии: 81 - 100
Покажи: 10 | 20 | 50 | Всички на страница