Ягодите
Ягодите утоляват жаждата, усилват апетита и влияят благотворно върху храносмилането. Поради голямото количество на витамин С в тях, те са необходими при пролетната умора и скорбут, ревматизъм, туберкулоза и др. Ягодите действат потогонно, усилват дейността на сърдечния мускул и на дихателните органи, влияят благоприятно при заболявания на устата и гърлото, укрепват зъбите, придават свеж тен на кожата.
Кайсия
Пресните кайсии имат високи хранителни и лечебни свойства. Много полезен е и кайсиевият нектар,в който витамините се запазват много добре. Този нектар е особено полезен за малки деца. Непълна чаша кайсиев сок или 4-5 кайсиеви плода задоволяват дневната нужда на човек от витамин А, който влияе благоприятно върху растежа и предотвратява болестните изменения на кожата и лигавиците.
Касис
Касисът се използва в народната медицина като противодиарийно средство, диуретично, а също и като потогонно средство. За тази цел в чаша кипяща вода се слагат 20 грама плодове, варят се 20-30 минути и се прецеждат. Отварата се пие по една супена лъжица 3-4 пъти на ден. При изостряне на стомашно.чревни заболявания в диетичната храна се включва отвара или сок от касис.
Киви
Научни изследвания показват, че определени вещества в плодовете на кивито разреждат кръвта подобно на аспирина и помагат за образуването на тромби във вътрешността на кръвоносните съдове, кото по този начин предпазва от инсулт.
Крушите
Крушата е добър източник на витамин С. Тя е с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий. Добър източник е на фибри, което помага на организма да намали холестерола.
Вермикулит - ползва ли се през зимата и защо е толкова полезен?
Вермикулитът е минерално вещество от групата hydromica с формата на многослоести плочи. Когато се подложат на нагряване, от златисто-кафявите или сребристи плочи от вермикулит се получават нишковидни гранули. Влагата от тези вермикулит плочи вече е изпарена, минералът увеличава размера си и ексфолира. Обработените плочи от вермикулит се натрошават на фракции с различен размер.
Вишните
Вишните подобряват апетита и се ценен диетичен продукт. Минералните вещества в тях влияят благоприятно при анемия, тежки хепатитни заболявания, рахит и др. Вишневата запарка утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Плодовете и техният сок притежават известно антисептично действие.
Тиква - плодът на есента
Съдържанието на целулоза в тиквата повлиява благоприятно лечението на болестите на стомашно-чревния тракт. Тиквата намира приложение в диетичното хранене със своето леко слабително действие. Тя е мощен диуретик. Богата е на пектин, което спомага за изчистването на дебелото черво и за намаляване на нивото на холестерола.
Прасковите
Прасковите се препоръчват при болести на черния дроб. Помагат при образуването на хемоглобин и червени кръвни телца. Понасят се добре от стомаха, улесняват храносмилането, активизират отделянето на стомашен сок и намаляват перисталтиката на стомаха.
Смокиня
Смокините са плодове е с ниско съдържание на калории. 100 грама пресни плодове осигуряват само 74 калории. Въпреки това те съдържат разтворими фибри, минерали, витамини и антиоксиданти, които извънредно допринасят за подобряване на нашето здраве. Сушените смокини са отличен източник на минерали, витамини и антиоксиданти. В действителност сушените плодове са концентрирани източници на енергия. 100 сушени грама смокини осигурява 249 калории.