Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Леща (Lens culinaris)

Леща (Lens culinaris)

10.09.2010 | Коментари (0)

Леща (Lens culinaris)

Вид: Зеленчук

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове булгур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, необходими за растежа и развитието на човешкия организъм. Високото съдържание на протеин и лецитин прави лещата ценна храна за хората, страдащи от анемия, чернодробни и жлъчни заболявания, както и при недостиг на белтъчини.

Лещата е отличен предшественик на другите култури. Семената й запазват кълняемостта си повече от 10 години, ако се съхраняват правилно. За покълване те се нуждаят от много влага. При температура 4-5 градуса те поникват за 10-12 дни, а при по-висока температура - за 8 и по-малко дни. Поникналите млади растения могат да издържат без повреди до минус 6 градуса, а възрастните растения- до минус 8-9 градуса. Лещата не страда от късните пролетни слани. След поникването растенията на лещата не се нуждаят от много влага, но изискват сравнително повече топлина. Издържат на продължително и силно засушаване, особено дребносеменните сортове. До цъфтенето растенията се развиват бавно. След това настъпва период на буен растеж и развитие, в който се нуждаят от повече слънце и топлина. Узряването на лещата е неравномерно и продължително. Най-напред узряват най-ниско разположените бобове. Към почвата лещата не е много взискателна. Най-подходящи за нея са дълбоките глинесто-песъкливи, леки черноземи, канелени и сиви горски почви, съдържащи достатъчно хранителни вещества и вар. Поради факта, че страда много от заплевеляването, лещата се сее след култури, които остават почвата чиста от плевели. Най-добри предшественици са окопните култури, торени преди това с оборски тор. Лещата не трябва да се сее в близост до многогодишни бобови  култури, където се намножават някои общи неприятели.

Дълбочината на сеитбата при дребносеменните сортове трябва да бъде най-много 3 см, а при едросеменните - 5 см. Добре се отразява валирането след сеитбата. Количеството семена за 100 кв.м площ варира от 0,6 -0,8 кг при дребносеменните сортове и от 1 до 1,2 кг при едросеменните сортове. Засява се на редове, между които разстоянието е от 10-14 см. У нас от дребносеменните сортове се отглеждат: Стела, Станка -1, Станка -2, Образцов чифлик, а от едросеменните: - Наслада, Зимуваща № 440, Илина. Скоро след сеитбата, особено ако посевът е валиран и има образувана кора, много добър резултат за разбиването на кората и унищожаването на пониците на плевелите дава лекото прекопаване. По-нататашните грижи за лещата  се изразяват в редовното й плевене. Прибирането на лещата става, когато по-голяма част от бобовете в долната част на стъблото добият кафяв цвят, а семената в тях стигнат до восъчна зрялост.

Лили ПЕТРОВА

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар