Начало › Растения › ЕнциклопедияЗеленчуци › Манголд (Beta vulgaris var. flavescens)

Манголд (Beta vulgaris var. flavescens)

12.09.2010 | Коментари (0)

Манголд (Beta vulgaris var. flavescens)

Вид: Зеленчук

Манголдът, някъде повече известен като листно цвекло, все още не заема полагащото му се място в българската градина. Този листен зеленчук обаче е бил масово консумиран още от старите гърци и римляни. В страните от Средна и Западна Европа и до ден днешен е предпочитан. И има защо - листата му са богати на минерални соли, витамини С и А, както и на белтъчни вещества. За храна се използва както листата на спанака. Но може да се сготвят и дебелите дръжки.

По вкусови качества манголдът не отстъпва на спанака. Разликата обаче е, че е по-сухоустойчив, което позволява да се отглежда и през лятото. През зимата лесно се съхраняват корените, а това дава възможност за ранно производство на листа. Ето защо е добре манголдът да заеме по-голямо място в градината, оранжериите, дори в сандъчетата на остъкления балкон. Така и  през студените зимни дни ще имаме свежи зелени листа за сала или супа. В по-топлите райони на страната, покрит леко с пръст, изкарва без проблем зимата и още рано напролет покарват младите листа.

Двугодишното растение през първата година образува листна розетка, а през втората цветоностно стъбло. Няколко съседни цвята образуват съплодие с 2-7 семена.Трябва да изберете слънчево и добре осветено място, наторено с органичен тор. Ако почвата е бедна, тежка и глинеста, листата ще са груби.

Растението обича умерено влажна почва. Размножава се чрез семена, директно засети или чрез предварително отгледан разсад. Сее се на двуредови, може и триредови ленти –между редовете да се оставят 20-25 см. Първият път се прорежда така че между растенията да останат 8-10 см. След второто прореждане да са вече на разстояние 20-30 см. Когато напълно са оформени, може да режете листата. Започва се от вън на вътре. Средата се оставя здрава, защото от нея непрекъснато излизат нови листа.

 

 

Фото галерия

Изпрати на приятел | Добави в любими | Принтирай
Коментари (0) | Добави коментар