За да форсирате минзухари, сложете ги в хладилника
За гарантиран цъфтеж, минзухарите трябва да преминат период на охлаждане и да се вкоренят добре. Създавайки такива условия за форсиране, можете да се приближите максимално до естествените им условия, затова охлаждането и вкореняването са толкова важни. Подходящо място за охлаждане на луковиците е хладилникът, в който се поддържа температура в рамките на 4-9 градуса.
Маната по пипера е най-опасна през вегетацията
Маната по пипера може да се наблюдава през цялата вегетация. При температура над 25°С предизвиква загиване на нападнатите растения. Най-типични признаци са гниене по корените и основната част на растенията. Кората на нападнатите тъкани потъмнява и се бели лесно.
Синапът става на салата
Салатният синап се отглежда в страните на Западна Европа, Русия, САЩ. От поникване на семената до консумативната зрялост минават само 45 дни. Използва се за приготвяне на пикантни салати с парлив вкус. Той съдържа ценни минерални соли на калий, натрий, калций и други. Салатният синап е сравнително богат на витамин С, който съдейства за усвояване на желязото и за образуване на червени кръвни клетки, увеличава работоспособността на човека и издръжливостта му на студ.