Начало › Още за ... › Рецепти › › Кулинарни съвети

Статии | Кулинарни съвети

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вкусно като цвят от тиква
Ярко оранжевите цветова на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес.

Прочутите гночи, приготвени от тиквата Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа се разрязва на четвъртини, семената се отстраняват от вътрешността й.  Поръсва се с олио/зехтин и се пече във фурната докато омекне (около 45 - 60 минути). Заедно с нарязаната тиква във фурната се опичат и картофите до омекване.

Вкусните гъби се стерилизират при 120 градуса
Гъбите за консервиране трябва да са млади, 3-6 см широки, без пънчета, нечервясали, добре почистени. Всеки вид гъба се приготвя отделно. Първокачествени консерви стават от булки, печурки, манатарки, брезовки, масловки, гълъбки, млечници, бяла и червена млечница (рижики), които имат много приятна смолиста миризма. При подготовка на гъбите за преработка, те не се мият, а изтриват с кърпа.

Отворете фурната, ако ще сушите гъби
Гъбите се сушат на открито при силно слънце. Оставени на открито обаче те червясват и загниват. Сушенето на гъби в домашни фурни също не дава добри резултати. Фурните бързо изстиват и трябва в продължение на 2-3 денонощия да се поддържат топли.

Сухите смокини удвояват захарността си
Смокините са много сладки плодове. При минимално 9.0% съдържание на захари, то може да се удвои до 18%, чрез изсушаване им. Сушенето се провежда с цели плодове.

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Форсирайте лалета за Нова година
Форсирането е въздействие над растението по различни начини, с цел цъфтеж в нехарактерни за него срокове. При лалетата това може да се случи от декември до април. За начало трябва да изберете едри луковици: екстра (с диаметър повече от 3,5 см) и първо качество (3-3,5 см).

Украсете беседки и перголи с цветя
По-малоразмерните видове катерливи растения, като клематиси, трябва да се засаждат на разстояние 0,5 до 0,7 м., розите и лоницерите на 1-1,20 м.разстояние, а останалите буйно растящи видове на разстояние  2,50-3 м. Най-ефектно се озеленяват перголи с катерливи обилно  цъфтящи рози.

Украсата на коледната трапеза
Централната украса на масата придава уникалност на празничната коледна трапеза, а запалената коледна свещ допринася за създаване на уют и топлина. Елегантност и стил ще постигнете, ако елементи от коленната украса на трапезарията или дома са вплетени в коледния венец, поставен в центъра на масата.

Календар на градинаря

Месец Август: Важно през август
Август е горещ месец. По принцип. Случва се и да е дъждовен, но най-често е слънчев, безоблачен. Към края му някак си започва да се чувства, че лятото се готви за път, но каквото и да е, това е най-примамливият месец за лятна почивка. Градината обаче не почива.

Прочети повече
Виж календара за годината