Начало › Още за ... › Рецепти › › Кулинарни съвети

Статии | Кулинарни съвети

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вкусно като цвят от тиква
Ярко оранжевите цветова на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес.

Прочутите гночи, приготвени от тиквата Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа се разрязва на четвъртини, семената се отстраняват от вътрешността й.  Поръсва се с олио/зехтин и се пече във фурната докато омекне (около 45 - 60 минути). Заедно с нарязаната тиква във фурната се опичат и картофите до омекване.

Вкусните гъби се стерилизират при 120 градуса
Гъбите за консервиране трябва да са млади, 3-6 см широки, без пънчета, нечервясали, добре почистени. Всеки вид гъба се приготвя отделно. Първокачествени консерви стават от булки, печурки, манатарки, брезовки, масловки, гълъбки, млечници, бяла и червена млечница (рижики), които имат много приятна смолиста миризма. При подготовка на гъбите за преработка, те не се мият, а изтриват с кърпа.

Отворете фурната, ако ще сушите гъби
Гъбите се сушат на открито при силно слънце. Оставени на открито обаче те червясват и загниват. Сушенето на гъби в домашни фурни също не дава добри резултати. Фурните бързо изстиват и трябва в продължение на 2-3 денонощия да се поддържат топли.

Сухите смокини удвояват захарността си
Смокините са много сладки плодове. При минимално 9.0% съдържание на захари, то може да се удвои до 18%, чрез изсушаване им. Сушенето се провежда с цели плодове.

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Градините на Византия
Византийската империя е просъществувала повече от 1000 години (330-1453), като се е простирала на територия  от днешна Испания и Великобритания до Средния Изток и северна Африка. Вероятно заради географското си разположение и бурната и превратна история не съществува един господстващ градински стил, който може да се нарече византийски. Съществуват откъслечни археологически свидетелства за основните черти на градините от онова време.

Не пускайте поповото прасе да вилнее из лехите
Това насекомо е стар познайник на градинарите. Впечатлява с големите си размери, но още повече с щетите, които нанася. Като многояден неприятел се храни и с ларвите на някои почвени насекоми, но основната му храна са нежните подземни и надземни части на растенията. Зеленчуковите разсади са сред главните му жертви.

Студът - да предпазим растенията от него
Зимата реши да покаже, че независимо от глобалното затопляне, все още не бива да забравяме снега и студа. За съжаление точно през този сезон в градината може да настане същинско бедствие. Ниските температури понякога са пагубни за любимите ни растения. Да не допускаме грешки, които ще увеличат щетите.

Календар на градинаря

Месец Август: Важно през август
Август е горещ месец. По принцип. Случва се и да е дъждовен, но най-често е слънчев, безоблачен. Към края му някак си започва да се чувства, че лятото се готви за път, но каквото и да е, това е най-примамливият месец за лятна почивка. Градината обаче не почива.

Прочети повече
Виж календара за годината