Начало › Още за ... › Рецепти › › Кулинарни съвети

Статии | Кулинарни съвети

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вкусно като цвят от тиква
Ярко оранжевите цветова на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес.

Прочутите гночи, приготвени от тиквата Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа се разрязва на четвъртини, семената се отстраняват от вътрешността й.  Поръсва се с олио/зехтин и се пече във фурната докато омекне (около 45 - 60 минути). Заедно с нарязаната тиква във фурната се опичат и картофите до омекване.

Вкусните гъби се стерилизират при 120 градуса
Гъбите за консервиране трябва да са млади, 3-6 см широки, без пънчета, нечервясали, добре почистени. Всеки вид гъба се приготвя отделно. Първокачествени консерви стават от булки, печурки, манатарки, брезовки, масловки, гълъбки, млечници, бяла и червена млечница (рижики), които имат много приятна смолиста миризма. При подготовка на гъбите за преработка, те не се мият, а изтриват с кърпа.

Отворете фурната, ако ще сушите гъби
Гъбите се сушат на открито при силно слънце. Оставени на открито обаче те червясват и загниват. Сушенето на гъби в домашни фурни също не дава добри резултати. Фурните бързо изстиват и трябва в продължение на 2-3 денонощия да се поддържат топли.

Сухите смокини удвояват захарността си
Смокините са много сладки плодове. При минимално 9.0% съдържание на захари, то може да се удвои до 18%, чрез изсушаване им. Сушенето се провежда с цели плодове.

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Всички от рода на мушкатото през есента влизат вкъщи
Едни от най-обичаните цветя, които приемаме и като най-български, принадлежат към рода Пеларгониум. Тяхната родина е Южна Африка, където представителите на този род наброяват около 400 вида. Сега, на прага на зимата, е време да се погрижим да им осигурим комфортни условия за студения сезон.

Студът – какво да очакваме и как да помогнем на растенията
Зимният мраз не е най-доброто условие за живот. На въздействието на ниските температури са подложени всички живи растения. Някои са по-устойчиви, за други обаче се налага всяка есен да се предприемат сериозни защитни мерки. Независимо от всичко сторено, опасността е на лице. Особено реална става тя след краткотрайни зимни затопляния и при повратни пролетни студове. Затова е важно да се знае кога и при какви условия какви повреди са възможни по растенията и да се предприемат съответни мерки.

Чесънът на нашата трапеза
Независимо от това, дали сте купили чесъна от магазина или сте го произвели в собствената си градина, ви се иска да съхраните колкото е възможно по-дълго лечебните му и вкусови качества.

Календар на градинаря

Месец Август: Важно през август
Август е горещ месец. По принцип. Случва се и да е дъждовен, но най-често е слънчев, безоблачен. Към края му някак си започва да се чувства, че лятото се готви за път, но каквото и да е, това е най-примамливият месец за лятна почивка. Градината обаче не почива.

Прочети повече
Виж календара за годината