Начало › Още за ... › Рецепти › › Кулинарни съвети

Статии | Кулинарни съвети

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вкусно като цвят от тиква
Ярко оранжевите цветова на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес.

Прочутите гночи, приготвени от тиквата Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа се разрязва на четвъртини, семената се отстраняват от вътрешността й.  Поръсва се с олио/зехтин и се пече във фурната докато омекне (около 45 - 60 минути). Заедно с нарязаната тиква във фурната се опичат и картофите до омекване.

Вкусните гъби се стерилизират при 120 градуса
Гъбите за консервиране трябва да са млади, 3-6 см широки, без пънчета, нечервясали, добре почистени. Всеки вид гъба се приготвя отделно. Първокачествени консерви стават от булки, печурки, манатарки, брезовки, масловки, гълъбки, млечници, бяла и червена млечница (рижики), които имат много приятна смолиста миризма. При подготовка на гъбите за преработка, те не се мият, а изтриват с кърпа.

Отворете фурната, ако ще сушите гъби
Гъбите се сушат на открито при силно слънце. Оставени на открито обаче те червясват и загниват. Сушенето на гъби в домашни фурни също не дава добри резултати. Фурните бързо изстиват и трябва в продължение на 2-3 денонощия да се поддържат топли.

Сухите смокини удвояват захарността си
Смокините са много сладки плодове. При минимално 9.0% съдържание на захари, то може да се удвои до 18%, чрез изсушаване им. Сушенето се провежда с цели плодове.

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Очарователната магнолия
Едно от най-впечатляващите и красиви растения може да се превърне в гордостта на вашата градина. Дошла у нас в началото на 20 век от Азия и Америка, тя все още не е толкова популярна, колкото заслужава. Ненадмината по декоративност, магнолията притежава и целебни свойства, които са известни от векове.

Синапът става на салата
Салатният синап се отглежда в страните на Западна Европа, Русия, САЩ. От поникване на семената до консумативната зрялост минават само 45 дни. Използва се за приготвяне на пикантни салати с парлив вкус. Той съдържа ценни минерални соли на калий, натрий, калций и други. Салатният синап е сравнително богат на витамин С, който съдейства за усвояване на желязото и за образуване на червени кръвни клетки, увеличава работоспособността на човека и издръжливостта му на студ.

Сбогуване с лятото
Меката нежна есенна светлина облагородява всичко, до което се докосне. Но и напомня с малко тъга, че прекрасното лято си отива. Но какво от това, нали градинарството е занимание за тези, които искат да бъдат щастливи. И във всички годишни сезони откриват красотата.

Календар на градинаря

Месец Ноември: Важно през ноември
Прецъфтяха петунии, богородички и рози, посивяха лехите с различни зеленчуци, ронят последните си листи декоративни храсти и плодни дръвчета. Няма я онази пъстрота, която бликаше от всеки кът на двора. Но желанието ни през идното лято всичко пак да се повтори, дори да бъде по-красиво, си остава. И тъкмо сега, преди да стане още по-студено, му е времето да се свършат някои работи, за да ни се сбъднат желанията.

Прочети повече
Виж календара за годината