Начало › Още за ... › Рецепти › › Кулинарни съвети

Статии | Кулинарни съвети

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вкусно като цвят от тиква
Ярко оранжевите цветова на тиквичките все още не се намират на нашия пазар, но ако сте си отгледали в градината, може да опитате този деликатес.

Прочутите гночи, приготвени от тиквата Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа се разрязва на четвъртини, семената се отстраняват от вътрешността й.  Поръсва се с олио/зехтин и се пече във фурната докато омекне (около 45 - 60 минути). Заедно с нарязаната тиква във фурната се опичат и картофите до омекване.

Вкусните гъби се стерилизират при 120 градуса
Гъбите за консервиране трябва да са млади, 3-6 см широки, без пънчета, нечервясали, добре почистени. Всеки вид гъба се приготвя отделно. Първокачествени консерви стават от булки, печурки, манатарки, брезовки, масловки, гълъбки, млечници, бяла и червена млечница (рижики), които имат много приятна смолиста миризма. При подготовка на гъбите за преработка, те не се мият, а изтриват с кърпа.

Отворете фурната, ако ще сушите гъби
Гъбите се сушат на открито при силно слънце. Оставени на открито обаче те червясват и загниват. Сушенето на гъби в домашни фурни също не дава добри резултати. Фурните бързо изстиват и трябва в продължение на 2-3 денонощия да се поддържат топли.

Сухите смокини удвояват захарността си
Смокините са много сладки плодове. При минимално 9.0% съдържание на захари, то може да се удвои до 18%, чрез изсушаване им. Сушенето се провежда с цели плодове.

Публикувани статии: 7
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Майсторлъкът на пресаждането
Повечето стайни растения се чувстват прекрасно в саксии, които ни изглеждат твърде малки. Ще бъде грешка, ако решите да пресадите цвете, на което саксията още не е отесняла. В най-добрия случай то ще се опита да запълни празното пространство, ще нараства на корени и ще цъфти малко или изобщо няма да цъфти за известно време.

В топъл парник зеленият лук е по-вкусен
Решите ли да отглеждате лук през зимните месеци - декември, януари, трябва да знаете, че за нормалното му развитие е необходима топлина. Това може да стане с биотопливо в полутопъл парник или тунел.

Босилек
Това ароматично растение е пренесено в Европа през ХVІ в от Индия. То е познато от дълбока древност и са му приписвали чудодейни свойства. Някои римляни са вярвали, че който го консумира, става красавец, а други народи са давали китка босилек в знак на любов. Днес той се отглежда в цяла Европа, Америка и Азия.

Календар на градинаря

Месец Декември: Важно през декември
В първия зимен месец градинарите имат повече свободно време, което им дава възможност без да бързат, да си направят планове за работата през лятото, да помислят къде и какво е нужно да обновят.

Прочети повече
Виж календара за годината