Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 26 - 30

Морковите се съхраняват под земята или в торби
Морковите са зеленчук, които съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А. За да запазите морковите така, че да ги ядете сурови и свежи през зимата, трябва да знаете, че колкото по- бавно растат те, толкова по-дълго можете да ги запазите.

Съхранявайте само бамята, която е дълга 4-5 см, светлозелена е и не е омекнала
Бамята се отличава със слаба съхраняемост, поради това е необходимо да се консумира възможно най-бързо след реколтирането й. Ако продукцията от личното ви стопанство, обаче е надхвърлила очакванията ви, можете да се възползвате от някой от изброените по-долу съвети за целесъобразно съхранение

Как прясното зеле да ни радва по-дълго
Високото съдържание на хранителни вещества, великолепните вкусови качества, както и лесното му съхранение, правят бялото зеле една от културите с високо стопанско значение у нас. Богато е на аминокиселини, захари, минерални соли и витамини.

Изолирайте от влагата червеното зеле
Сортовете червено главесто зеле се развиват сравнително по-бавно и образуват по-дребни зелки в сравнение с бялото зеле. Прибират се на един или два пъти след падането на първите есенни слани.

Чушките се запазват се най-добре във фризер
Червеният и жълтият цвят на чушките са пигменти-антиоксиданти, които ни пазят от старостта. В пиперките се съдържат още калий, калций, магнезий, фосфор и желязо. В 100 г чушки витамин С е до 400 мг, рутинът достига до 450 мг и има значение за заздравяване на рани и високо кръвно налягане.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 26 - 30

Вижте още

Мексиканският стил
Наслаждавайки се на първите дни на есента на собствената си тераса можете да се пренесете в Мексико. Чувството на безгрижна почивка в далечната страна можете да усетите и под палма с перести листа. сред тях има такива, които могат да се отглеждат спокойно в саксия или кашпа, като например ниският хамеропс (Chamaerops humilis).

2012 година - година на „Вълшебната Тиква”
Екипът на WWW.GRADINATA.BG  реши да посвети 2012 година на ТИКВАТА и да изучи и представи на своите читатели всичките й свойства и многобройните й приложения. Предлагаме заедно да отгледаме някои от най-интересните в световен мащаб видове тикви, които са уникални не само по своя външен вид, но и по вкусовите си качества.

Ранните тиквички се раждат в слънчева къща
За да произведете ранни тиквички семената се засяват между 10 и 20 март. За целта се подготвят топли парници. Сеитбата им може да извършите всеки хубав, тих ден. Желателно е семената да са рътени, особено ако ползвате по-стари.

Календар на градинаря

Месец Октомври: Важно през октомври
През октомври градината бързо се променя. Припламват в жълто, пурпурно, оранжево, кафяво храсти и дървета, някои от тях садени специално заради тази им есенна премяна. Започват постепенно да посърват лехите с цветя и зеленчуци, уморено се поклащат клоните на плодните дръвчета, освободили се от плодовия си товар. Цялата градина се готви вече за зимната почивка.

Прочети повече
Виж календара за годината