Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 21 - 25

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Неугнилите мушмули се държат при 8 градуса
Мушмулите са единственият плод, който не се бои от сланите. При узряването си те са негодни за консумация, защото са твърди, с плътна консистенция и кисело-тръпчиви.

Да съблечем дрехите на Лукчо
Лукът е традиционна култура за българската трапеза. Широко разпространени са  профилактичните и лечебните му качества, дължащи се на излъчващите се от него фитонциди - биологически активни летливи вещества, които убиват или потискат развитието на микроорганизмите. Луковиците съдържат и лесно усвоими белтъчини, минерални соли, витамин С, В1, В2, каротин и други. Интересен е фактът, че съдържанието на витамин С е обратно-пропорционално на размера на главите, т.е. в малките луковици се съдържа по-голямо количество от него.

Цветни китки от броколи
Като типичен представител на семейство Зелеви, броколито се отличава с високо съдържание на витамин С. Свежото броколи е изключително вкусно за консумация в прясно състояние или преработено. Можете да приготвите броколито на пара за 3-4 минути или да го оставите да ври на бавен огън в 2 сантиметра кипяща вода за същото време или дори за по-кратко.

Съхраняване на плодовете
Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия  зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме помещението,  в което ще ги оставим да лагеруват.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 21 - 25

Вижте още

Пепеляшка
Тиквата Пепеляшка е уникален френски сорт. Наречена е така заради приликата си с онази тиква, която феята-кръстница от едноименната приказка превръща в каляска. Тази тикви са толкова прекрасни на вкус, че в Америка по традиция блюдо, приготвено то тиквата Пепеляшка, се поднася на втората вечеря за Деня на благодарността.

Трапезата на Бъдни вечер – всичко, което сме набрали в градината през годината
По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сърми с ориз, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя обредният хляб със сребърна пара в него и късметлията, на когото се падне парата,  ще му върви през цялата година.

Димитровчетата красят есенните празници
Хризантемата е национален символ на японците, обожават я всички от микадо до най-бедния рикша. Тя цъфти на националния флаг на Япония, за нея са създадени  безброй стихове и песни, в нейна чест се организират специални фестивали и изложби. Особено интересни са обичаите по време на празненствата кукли с човешки ръст да се обличат в исторически одежди, направени от цветове на хризантеми. Участниците си предават от ръка на ръка и чашки със специално саке, в което плуват листенца от това растение - символ на щастие и дълголетие.  

Календар на градинаря

Месец Ноември: Важно през ноември
Прецъфтяха петунии, богородички и рози, посивяха лехите с различни зеленчуци, ронят последните си листи декоративни храсти и плодни дръвчета. Няма я онази пъстрота, която бликаше от всеки кът на двора. Но желанието ни през идното лято всичко пак да се повтори, дори да бъде по-красиво, си остава. И тъкмо сега, преди да стане още по-студено, му е времето да се свършат някои работи, за да ни се сбъднат желанията.

Прочети повече
Виж календара за годината