Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 21 - 25

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Неугнилите мушмули се държат при 8 градуса
Мушмулите са единственият плод, който не се бои от сланите. При узряването си те са негодни за консумация, защото са твърди, с плътна консистенция и кисело-тръпчиви.

Да съблечем дрехите на Лукчо
Лукът е традиционна култура за българската трапеза. Широко разпространени са  профилактичните и лечебните му качества, дължащи се на излъчващите се от него фитонциди - биологически активни летливи вещества, които убиват или потискат развитието на микроорганизмите. Луковиците съдържат и лесно усвоими белтъчини, минерални соли, витамин С, В1, В2, каротин и други. Интересен е фактът, че съдържанието на витамин С е обратно-пропорционално на размера на главите, т.е. в малките луковици се съдържа по-голямо количество от него.

Цветни китки от броколи
Като типичен представител на семейство Зелеви, броколито се отличава с високо съдържание на витамин С. Свежото броколи е изключително вкусно за консумация в прясно състояние или преработено. Можете да приготвите броколито на пара за 3-4 минути или да го оставите да ври на бавен огън в 2 сантиметра кипяща вода за същото време или дори за по-кратко.

Съхраняване на плодовете
Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия  зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме помещението,  в което ще ги оставим да лагеруват.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 21 - 25

Вижте още

Луфата се катери по леки чардаци
Луфата расте в защитени от ветровете места. Тя изисква топли, рохкави и богати на хранителни вещества почви, главно глинесто-песъчливи, добре обработени и наторени. Семената се засяват в началото на април в саксийки както краставиците. Те поникват след 5-6 дни.

Съхранете кивито
Кивото има приятен освежаващ вкус и съдържа 10 пъти повече витамин С от лимона. От особено значение и ензимът актинидин, който спомага за за усвояването на белтъка в червеното месо от човешкия организъм.

Чесънът на нашата трапеза
Независимо от това, дали сте купили чесъна от магазина или сте го произвели в собствената си градина, ви се иска да съхраните колкото е възможно по-дълго лечебните му и вкусови качества.

Календар на градинаря

Месец Април: Важно през април
През март пролетта се пробужда, а през април се събужда. Събужда се и започва да се гизди в новата си цветна премяна. Живакът на термометъра са устремява нагоре, а подир него разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши, ябълки, круши... Разхубавява се природата, разхубавява се и градината. А за да е такава, каквато я искаме, трябва да й се помогне. Не че е много работата в нея, но колкото и да е, по-важното да е свършена навреме. Нищо не търпи отлагане.

Прочети повече
Виж календара за годината