Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 21 - 25

Пригответе си стафиди
Подходящи за производство на стафиди са безсеменните сортове грозде Кондарев 6, Русенско без семе, Русалка, Тракийска перла, Кралски рубин, Славянка, Гигант, Коринтско черно, Безсеменен хибрид 23-4, Безсеменен хибрид VІ-4, Безсеменен хибрид V-6, Киш-миш и др.

Неугнилите мушмули се държат при 8 градуса
Мушмулите са единственият плод, който не се бои от сланите. При узряването си те са негодни за консумация, защото са твърди, с плътна консистенция и кисело-тръпчиви.

Да съблечем дрехите на Лукчо
Лукът е традиционна култура за българската трапеза. Широко разпространени са  профилактичните и лечебните му качества, дължащи се на излъчващите се от него фитонциди - биологически активни летливи вещества, които убиват или потискат развитието на микроорганизмите. Луковиците съдържат и лесно усвоими белтъчини, минерални соли, витамин С, В1, В2, каротин и други. Интересен е фактът, че съдържанието на витамин С е обратно-пропорционално на размера на главите, т.е. в малките луковици се съдържа по-голямо количество от него.

Цветни китки от броколи
Като типичен представител на семейство Зелеви, броколито се отличава с високо съдържание на витамин С. Свежото броколи е изключително вкусно за консумация в прясно състояние или преработено. Можете да приготвите броколито на пара за 3-4 минути или да го оставите да ври на бавен огън в 2 сантиметра кипяща вода за същото време или дори за по-кратко.

Съхраняване на плодовете
Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия  зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме помещението,  в което ще ги оставим да лагеруват.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 21 - 25

Вижте още

Зеленчукова градина на перваза
Трябва ли да говорим за това колко е приятно през зимата да поднесете блюдо, което е гарнирано с апетитни късчета свежи зеленчуци, които сте откъснали сега. Краставици, домати, зелени клонки магданоз, целина, копър. И красиво, и вкусно, и полезно. А главното е, че всичко това е достъпно. При желание в домашни условия, вие можете да и отгледате и зеленчуци, и подправки.

Ранните тиквички обичат топъл дъжд
За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консумация на пресни зеленчуци през ранните пролетни месеци. Зареждането на парниците се извършва в началото на януари.

Гъбите
Статията представя технология за производство на култивираната печурка. Тя може да бъде полезна не само за начинаещите, но ще припомни важни правила и за по-опитните гъбопроизводители.

Календар на градинаря

Месец Юни: Важно през юни
Термометрите в метеорологичните станции тръгват в надпревара да покажат, че става по горещо, сякаш ни предупреждават, че идва истинското лято. И наистина на 22 юни отбелязваме първия му ден - най-дългият от всичките триста шестдесет и пет. В приятните предчувствия за слънце, море и почивка не пренебрегваме обаче грижите за потъналата в зеленина и цветно разнообразие дворна градина. Има какво да се върши през юни и то много.

Прочети повече
Виж календара за годината