Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 11 - 15

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим китайското зеле?
Китайското зеле има вид на голяма маруля, но е с нежни зелеви и много вкусни листа. Култивира се от 6 000 г във всички части на Китай. За вкуса му китайците казват"Вкусът му е по-меден дори от лотос".

Съхранете кивито
Кивото има приятен освежаващ вкус и съдържа 10 пъти повече витамин С от лимона. От особено значение и ензимът актинидин, който спомага за за усвояването на белтъка в червеното месо от човешкия организъм.

Младият фасул е подходящ за замразяване
Зеленият фасул е богат на целулоза и витамини (С, РР, В1 и В2). Съдържа незаменими аминокиселини - аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин, които влияят върху основни процеси на обмяната на вещества и имат значение за растежа и развитието на организма.

Маринована бамя
Продукти за 1 буркан: 60-80 мл оцет, 1 суп.л сол, 2 суп. л захар, няколко зърна черен пипер, няколко скилидки чесъв, стрък целина, 300-400 г бамя.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 11 - 15

Вижте още

Откъсни листенце, захвани цветенце
За да размножим или да си захванем някое растение, има два начина. Единият е чрез засяване на семена, но резултатът обикновено е доста бавен. Другият - чрез използването на резници, е най-бърз и резултатен. Как правилно да вземем и вкореним резник, за да получим нови и още по-красиви растения?

Бланширането съхранява витамин С, подобрява вкуса
Бланширането е кратка топлинна обработка на зеленчуци и плодове преди те да бъдат сушени, замразени, мариновани или кандирани със захар. Топлината убива вредните микроорганизми на повърхността, прекъсва окислението в клетките и по този начин се запазват витамините. Освен това се подобрява вкусът и се намаляват нитратите.

Булчин венец украсява паркове
Филаделфусът или булчин венец (Philadelphus) достига на височина 1-3,5 м. Благоуханните му цветове в бяло са събрани в гроздовидни съцветия. Те цъфтят през май и юни. Листата са разположени срещуположно на клоните, имат яйцевидна форма и са назъбени по края.

Календар на градинаря

Месец Януари: Важно през януари
Януарските дни са къси, небето е облачно, живата растителност е в дълбок зимен покой, та човек ще си рече, че няма никаква работа в градината. Така е, но не съвсем. Е, не може да се сравнява с пролетните и летните грижи, но за студеното време и късите дни не е и малко. Сега му е времето да се помисли какво ще се засади, какво ще се отгледа и как ще се отгледа.

Прочети повече
Виж календара за годината