Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 11 - 15

Как да запазим плодове, сушени на слънце?
Първото, най-важно условие, е бланширане на здрави цели или нарязани плодове. Изключение тук правят лимоните, портокалите и бананите. Бланширането трябва да стане в гореща вода средно за 3 минути, като след това плодовете се измиват със студена вода, за да се намалят вредните микроорганизми по повърхността им.

Как да запазим китайското зеле?
Китайското зеле има вид на голяма маруля, но е с нежни зелеви и много вкусни листа. Култивира се от 6 000 г във всички части на Китай. За вкуса му китайците казват"Вкусът му е по-меден дори от лотос".

Съхранете кивито
Кивото има приятен освежаващ вкус и съдържа 10 пъти повече витамин С от лимона. От особено значение и ензимът актинидин, който спомага за за усвояването на белтъка в червеното месо от човешкия организъм.

Младият фасул е подходящ за замразяване
Зеленият фасул е богат на целулоза и витамини (С, РР, В1 и В2). Съдържа незаменими аминокиселини - аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин, които влияят върху основни процеси на обмяната на вещества и имат значение за растежа и развитието на организма.

Маринована бамя
Продукти за 1 буркан: 60-80 мл оцет, 1 суп.л сол, 2 суп. л захар, няколко зърна черен пипер, няколко скилидки чесъв, стрък целина, 300-400 г бамя.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 11 - 15

Вижте още

Игликата носи името на пролетта
Много са цветята, които оповестяват насътпването на пролетта. Но само едно от тях носи нейното име - Primula. От старинни летописи научаваме, че игликата е била ценена още от древността, при това не само заради красотата си, но и заради лечебните си качетва. Днес разнообразието от сортове може да изкуши всеки градинар. 

Паркът “Сан Суси” - без грижи в уединение с природата
Всеки велик владетел оставя след себе си следа. Това не винаги са териториални завоевания и разрушения. Може да бъде и строителство и в това отношение парковото строителство не прави изключение. Впрочем сред европейските монарси през 17 и 18 век  то е било доста популярно.

Боровинката
Като промишлена овощна култура културната боровинка води началото си от Северна Америка. Първите опити за отглеждането й са започнали в щата Индиана с диви растения. В резултат на кръстосване и отбор били създадени първите боровинкови сортове. Те надминават по едрина, вкусови качества и родовитост дивите форми.

Календар на градинаря

Месец Април: Важно през април
През март пролетта се пробужда, а през април се събужда. Събужда се и започва да се гизди в новата си цветна премяна. Живакът на термометъра са устремява нагоре, а подир него разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши, ябълки, круши... Разхубавява се природата, разхубавява се и градината. А за да е такава, каквато я искаме, трябва да й се помогне. Не че е много работата в нея, но колкото и да е, по-важното да е свършена навреме. Нищо не търпи отлагане.

Прочети повече
Виж календара за годината