Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 1 - 5

Съхранете правилно зеленчуковите семена
Много градинари по време на вегетацията харесват качествата на плодовете от отглежданите сортове. Те могат да си произведат семенен материал само от директните сортове зеленчукови култури, но не и от хибридните, които в следващото поколение не запазват качествата си.

Изгонете молците от сушените плодове във фурната
Молецът по сушените плодове Молецът е дребна пеперуда - 18-20 мм при разперени крила. Една част от предните крила - от основата до средата е сребристосива, а останалата е бронзово-червена, пресечена от две тъмни ивици. Задните крила са светлосиви, накрая с белезникави ресници. Гъсеницата е сламеножълта или зеленикава. На дължина достига 17-18 мм. Какавидата е напълно бяла, по-късно става кехлибарено жълта.

Сложете люти чушки и на зимната трапеза
Лютите чушки, така характерни за българската трапеза притежават силен аромат и пикантен вкус, вариращ от сладникав до лют. В допълнение червените люти чушки са много добър източник на витамин А, витамин С и фибри. Как обаче да ги съхраните?

Копривата пазете във фризер
Най-добре е да използвате замразена или консервирана коприва, особено в кулинарството, тъй като сушената коприва до известна степен губи своите вкусови качества

Целината остава свежа до 6 месеца
Съберете чистите, измити стъбла целина заедно и ги обвийте в хартия преди да ги опаковате в найлоново фолио. Също така, може да поставите обвитите в хартия стъбла в херметически затварящи се пликове, като се стремите да изкарате колкото се може повече въздух от торбата, преди да я запечатите.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Вадете морковите, ако са над 10 см
Към края на юни морковите от ранните пролетни посеви са готови за изваждане за връзкова продукция. Това става около 100 дни след засяването им. Това разбира се конкретно зависи все пак от избрания сорт. С прибирането им не бива да се закъснява, тъй като кореноплодите прерастват, загрубяват и може да се напукат. Най-напред се прибират сортовете, на които челата са над повърхността на почвата и лесно се изскубват. Манипулацията трябва да става по възможност при сухо време или най-малкото през дни, в които не вали.

Барбeкюто, без което веселбата в градината не е пълна
Разбирано като уред за печене, барбекюто представлява вид огнище на открито със скара върху него. Но то е и празненството около такова огнище, на което се поднася печено месо, риба или зеленчуци. Барбекю в градината е забавление, купон, повод за среща с приятели и възможност да се похапне нещо наистина вкусно. 

Календар на градинаря

Месец Април: Важно през април
През март пролетта се пробужда, а през април се събужда. Събужда се и започва да се гизди в новата си цветна премяна. Живакът на термометъра са устремява нагоре, а подир него разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши, ябълки, круши... Разхубавява се природата, разхубавява се и градината. А за да е такава, каквато я искаме, трябва да й се помогне. Не че е много работата в нея, но колкото и да е, по-важното да е свършена навреме. Нищо не търпи отлагане.

Прочети повече
Виж календара за годината