Начало › Още за ... › Рецепти › › Съхранение

Статии | Съхранение

Публикувани статии: 40
Показване статии: 1 - 5

Съхранете правилно зеленчуковите семена
Много градинари по време на вегетацията харесват качествата на плодовете от отглежданите сортове. Те могат да си произведат семенен материал само от директните сортове зеленчукови култури, но не и от хибридните, които в следващото поколение не запазват качествата си.

Изгонете молците от сушените плодове във фурната
Молецът по сушените плодове Молецът е дребна пеперуда - 18-20 мм при разперени крила. Една част от предните крила - от основата до средата е сребристосива, а останалата е бронзово-червена, пресечена от две тъмни ивици. Задните крила са светлосиви, накрая с белезникави ресници. Гъсеницата е сламеножълта или зеленикава. На дължина достига 17-18 мм. Какавидата е напълно бяла, по-късно става кехлибарено жълта.

Сложете люти чушки и на зимната трапеза
Лютите чушки, така характерни за българската трапеза притежават силен аромат и пикантен вкус, вариращ от сладникав до лют. В допълнение червените люти чушки са много добър източник на витамин А, витамин С и фибри. Как обаче да ги съхраните?

Копривата пазете във фризер
Най-добре е да използвате замразена или консервирана коприва, особено в кулинарството, тъй като сушената коприва до известна степен губи своите вкусови качества

Целината остава свежа до 6 месеца
Съберете чистите, измити стъбла целина заедно и ги обвийте в хартия преди да ги опаковате в найлоново фолио. Също така, може да поставите обвитите в хартия стъбла в херметически затварящи се пликове, като се стремите да изкарате колкото се може повече въздух от торбата, преди да я запечатите.

Публикувани статии: 40
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Намеко
Фолиота намеко е много популярна в Япония, нарежда се веднага след шийтаке и зимната припънка. Годишното й производство достига 40 хил. тона. Тя е с отличен вкус и качество. Има определено значение и в медицината. Тя е разпространена в районите с прохладен климат в Китай, Тайван и на островите в Северна Япония.

От какво боледуват морковите през зимата?
През зимния период много стопани, отгледали в градините си зеленчуци, искат да ги съхранят правилно, за да имат до пролетта. Една от тези култури са морковите. За доброто им презимуване, започваме да се грижим още при прибирането им от полето. Главното е да се прибират при сухо време и без да ги нараняваме. Просушават се на сянка, а не на пряка слънчева светлина. Поставят се в пясък и се съхраняват в помещение при 0-4°С с добро проветряване.

Tорене на градината
Най-подходящото време за торене са месеците юли и август, около 3-4 дни след коситба. Извършва се на лека овлажнена почва в по-хладните часове на деня, за да се сведе изпаряването на амоняка в тора до минимум.

Календар на градинаря

Месец Януари: Важно през януари
Януарските дни са къси, небето е облачно, живата растителност е в дълбок зимен покой, та човек ще си рече, че няма никаква работа в градината. Така е, но не съвсем. Е, не може да се сравнява с пролетните и летните грижи, но за студеното време и късите дни не е и малко. Сега му е времето да се помисли какво ще се засади, какво ще се отгледа и как ще се отгледа.

Прочети повече
Виж календара за годината