Начало › Растения › Любимци

Статии | Любимци

Публикувани статии: 172
Показване статии: 16 - 20

Чалмата на Аладин
Тиквата Турски тюрбан или Чалмата на Аладин, както е известна в някои страни, е очарователна, смешно изглеждаща и привличаща погледа зимен сорт тиква. Заради необикновената си форма и окраска тези тикви се използват предимно за декорация през есента по време на празника Хелоуин и като украса на масата за Деня на благодарността.

Пепеляшка
Тиквата Пепеляшка е уникален френски сорт. Наречена е така заради приликата си с онази тиква, която феята-кръстница от едноименната приказка превръща в каляска. Тази тикви са толкова прекрасни на вкус, че в Америка по традиция блюдо, приготвено то тиквата Пепеляшка, се поднася на втората вечеря за Деня на благодарността.

Musquee de Provence - най-красивата френска тиква
Това е най-красивата френска тиква с плоска форма, гладка, дълбоко набраздена твърда кора. Тиквата е тъмнозелена на цвят, когато не е узряла и придобива охрена окраска, когато узрее. Вътрешността й е наситено оранжева, а вкусът - неповторим - с вкусови нюанси на мандарина и шам-фъстък.  Може да се консумира варена, печена или под каквато се сетите форма.  Не случайно е известна като „Джулия Робъртс" сред тиквите!  

Рядката тиква Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа е тип тиква - тюрбан  със зеленикава до сива на цвят кора. На италиански названието  й е "морска тиква" заради изумрудения цвят на плода. Кората на тиквата е дебела и поради тази причина тиквата може да се съхранява до 6 месеца на хладно и сухо място.

Заразете леска и череша, за да получите трюфели
Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е вътрешността, меката сърцевина.

Публикувани статии: 172
Показване статии: 16 - 20

Вижте още

Слагайте спанак през 10 дни
Много целесъобразно е да се засява на няколко пъти, през десетина дни. Така ще постъпва качествана продукцията равномерно, за по-продължителен период. Може да се засява на редове или разпръснато.

За да имате спанак рано напролет
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия. Той издържа на студ, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно покритие, но е добра и такава, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.

Фиданките се настаняват в двора
Пролетта е най-активният сезон в овощната градина. Осовен резитбите, торенето, и обработката, е време за засаждането на дръвчетата. Правилното извършване на тази операция е предпоставка за успешното им прихващане и добро развитие. Засаждането е възможно през целия период от листопада до набъбването на пъпките, стига почвата да не е замръзнала, температурата на въздуха да е положителна. Ако сме пропуснали есенното засаждане, това може да стане и рано напролет. За да се извърши в най-благоприятния срок, желателно е почвата да е подготвена още през есента.

Календар на градинаря

Месец Май: Важно през май
Всичко цъфти. Цъфтят поля и гори, цъфтят села и дворове. Вълнуващи багри преливат от едни в други, за да се слеят в безбрежна синева. И с ритъма на този тържествен парад на красотата разцъфва и човешката жажда за съзидание и светлите чувства за слънчеви дни. В майската омая от дългоцветни струи запретваме ръкави за работа по поля и градини, за да черпим с пълни шепи от насладата на събудилата се природа.

Прочети повече
Виж календара за годината