Начало › Растения › Любимци

Статии | Любимци

Публикувани статии: 172
Показване статии: 16 - 20

Чалмата на Аладин
Тиквата Турски тюрбан или Чалмата на Аладин, както е известна в някои страни, е очарователна, смешно изглеждаща и привличаща погледа зимен сорт тиква. Заради необикновената си форма и окраска тези тикви се използват предимно за декорация през есента по време на празника Хелоуин и като украса на масата за Деня на благодарността.

Пепеляшка
Тиквата Пепеляшка е уникален френски сорт. Наречена е така заради приликата си с онази тиква, която феята-кръстница от едноименната приказка превръща в каляска. Тази тикви са толкова прекрасни на вкус, че в Америка по традиция блюдо, приготвено то тиквата Пепеляшка, се поднася на втората вечеря за Деня на благодарността.

Musquee de Provence - най-красивата френска тиква
Това е най-красивата френска тиква с плоска форма, гладка, дълбоко набраздена твърда кора. Тиквата е тъмнозелена на цвят, когато не е узряла и придобива охрена окраска, когато узрее. Вътрешността й е наситено оранжева, а вкусът - неповторим - с вкусови нюанси на мандарина и шам-фъстък.  Може да се консумира варена, печена или под каквато се сетите форма.  Не случайно е известна като „Джулия Робъртс" сред тиквите!  

Рядката тиква Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа е тип тиква - тюрбан  със зеленикава до сива на цвят кора. На италиански названието  й е "морска тиква" заради изумрудения цвят на плода. Кората на тиквата е дебела и поради тази причина тиквата може да се съхранява до 6 месеца на хладно и сухо място.

Заразете леска и череша, за да получите трюфели
Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е вътрешността, меката сърцевина.

Публикувани статии: 172
Показване статии: 16 - 20

Вижте още

Маточината - с аромат на лимон
Тя е подправка, която благодарение на приятния ментово-лимонен вкус е подходяща за ястия от риба, месо, гъби, дивеч, птици. Използват се предимно листата, макар че всички части на растението ухаят приятно. Това се дължи на  органичните киселини и етеричните масла, които съдържа.

Розите и техните навици
Розите, особено повторноцъфтящите, се нуждаят от по-голямо количество хранителни вещества. Опитните градинари внасят бавнодействащи торове в началото на активния растеж на клонките - април и след първия цъфтеж. Богатите на азот торове, които осигуряват растежа, могат да се използват само до края на юни, иначе филизите няма да успеят да узреят добре и могат да загинат през зимата.

Сините сливи имат многообразна употреба
Плодовете се използват за консумация в прясно състояние, за замразяване, сушене, сладка, конфитюри, мармалади, компоти, сокове, нектари, мусове. Сливите са богати на захари, органични киселини, дъбилни и багрилни вещества, пектин, витамини и минерални соли.

Календар на градинаря

Месец Юли: Важно през юли
Юли е най-горещият месец. И най-слънчевият. Валежите са все по-редки, но вали ли, вали, както се казва, интензивно. Цъфтят всевъзможни цветя, зреят плодове, зеленчуци. Време е за летни удоволствия. В дългите юлски дни има време и за почивка и удоволствия, и за работа в градината, за да е все така пищна и плодовита.

Прочети повече
Виж календара за годината