Начало › Растения › Любимци

Статии | Любимци

Публикувани статии: 172
Показване статии: 16 - 20

Чалмата на Аладин
Тиквата Турски тюрбан или Чалмата на Аладин, както е известна в някои страни, е очарователна, смешно изглеждаща и привличаща погледа зимен сорт тиква. Заради необикновената си форма и окраска тези тикви се използват предимно за декорация през есента по време на празника Хелоуин и като украса на масата за Деня на благодарността.

Пепеляшка
Тиквата Пепеляшка е уникален френски сорт. Наречена е така заради приликата си с онази тиква, която феята-кръстница от едноименната приказка превръща в каляска. Тази тикви са толкова прекрасни на вкус, че в Америка по традиция блюдо, приготвено то тиквата Пепеляшка, се поднася на втората вечеря за Деня на благодарността.

Musquee de Provence - най-красивата френска тиква
Това е най-красивата френска тиква с плоска форма, гладка, дълбоко набраздена твърда кора. Тиквата е тъмнозелена на цвят, когато не е узряла и придобива охрена окраска, когато узрее. Вътрешността й е наситено оранжева, а вкусът - неповторим - с вкусови нюанси на мандарина и шам-фъстък.  Може да се консумира варена, печена или под каквато се сетите форма.  Не случайно е известна като „Джулия Робъртс" сред тиквите!  

Рядката тиква Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа е тип тиква - тюрбан  със зеленикава до сива на цвят кора. На италиански названието  й е "морска тиква" заради изумрудения цвят на плода. Кората на тиквата е дебела и поради тази причина тиквата може да се съхранява до 6 месеца на хладно и сухо място.

Заразете леска и череша, за да получите трюфели
Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е вътрешността, меката сърцевина.

Публикувани статии: 172
Показване статии: 16 - 20

Вижте още

Разделете коренището, отгледайте ново растение
Голяма част от многогодишните градински цветя се размножават чрез разделяне на коренището или туфата. За да извършим това в подходящия сезон (есента или пролетта) и начин, трябва добре да познаваме биологията, особеностите и изискванията на всеки вид.

Гъбите
Статията представя технология за производство на култивираната печурка. Тя може да бъде полезна не само за начинаещите, но ще припомни важни правила и за по-опитните гъбопроизводители.

Ягодов стъблен хоботник и ягодово-малиново хоботниче
Ягодовият стъблен хоботник (Rhynchites germanicus) и ягодово-малиновото хоботниче (Anthonomus rubi) са неприятели, които се появяват по ягодите рано през пролетта. Срещат се повсеместно в страната, много често двата вида заедно и могат да причинят значителни повреди.

Календар на градинаря

Месец Септември: Важно през септември
През септември идва есента - и астрономическата, и метеорологическата. Астрономическата идва просто на секундата, по астрономическия си часовник, другата усещаме кога по-рано, кога по-късно, но винаги като предупреждение, че трябва да извадим по-дебели дрехи. И пак като предупреждение градината ни призовава да се справим  овреме с някои неща, преди да са ни попречили мъглите и есенните дъждове.

Прочети повече
Виж календара за годината