Начало › Растения › Любимци

Статии | Любимци

Публикувани статии: 172
Показване статии: 16 - 20

Чалмата на Аладин
Тиквата Турски тюрбан или Чалмата на Аладин, както е известна в някои страни, е очарователна, смешно изглеждаща и привличаща погледа зимен сорт тиква. Заради необикновената си форма и окраска тези тикви се използват предимно за декорация през есента по време на празника Хелоуин и като украса на масата за Деня на благодарността.

Пепеляшка
Тиквата Пепеляшка е уникален френски сорт. Наречена е така заради приликата си с онази тиква, която феята-кръстница от едноименната приказка превръща в каляска. Тази тикви са толкова прекрасни на вкус, че в Америка по традиция блюдо, приготвено то тиквата Пепеляшка, се поднася на втората вечеря за Деня на благодарността.

Musquee de Provence - най-красивата френска тиква
Това е най-красивата френска тиква с плоска форма, гладка, дълбоко набраздена твърда кора. Тиквата е тъмнозелена на цвят, когато не е узряла и придобива охрена окраска, когато узрее. Вътрешността й е наситено оранжева, а вкусът - неповторим - с вкусови нюанси на мандарина и шам-фъстък.  Може да се консумира варена, печена или под каквато се сетите форма.  Не случайно е известна като „Джулия Робъртс" сред тиквите!  

Рядката тиква Марина ди Киоджа
Тиквата Марина до Киоджа е тип тиква - тюрбан  със зеленикава до сива на цвят кора. На италиански названието  й е "морска тиква" заради изумрудения цвят на плода. Кората на тиквата е дебела и поради тази причина тиквата може да се съхранява до 6 месеца на хладно и сухо място.

Заразете леска и череша, за да получите трюфели
Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е вътрешността, меката сърцевина.

Публикувани статии: 172
Показване статии: 16 - 20

Вижте още

Оформете прасковата като чаша
Формирането короната на прасковата трябва да бъде съобразено с растежните й и биологични особености. Чашовидната корона  е една от най-широко прилаганите в практика­та при отглеждането на прасковата. Тя се формира много лесно и при нея листата и плодовете се огряват много добре. 

В топъл парник зеленият лук е по-вкусен
Решите ли да отглеждате лук през зимните месеци - декември, януари, трябва да знаете, че за нормалното му развитие е необходима топлина. Това може да стане с биотопливо в полутопъл парник или тунел.

Късче пролет в стъклена чаша
Едно от цветните удоволствия на зимата са форсираните зюмбюли. Съвсем извън сезона те изпълват стаята с пищни цветове и приятен аромат и внасят пролетно настроение в студеното и мрачно време. Можете да закупите готов комплект от стъклен съд и луковица или сами да създадете композицията.

Календар на градинаря

Месец Април: Важно през април
През март пролетта се пробужда, а през април се събужда. Събужда се и започва да се гизди в новата си цветна премяна. Живакът на термометъра са устремява нагоре, а подир него разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши, ябълки, круши... Разхубавява се природата, разхубавява се и градината. А за да е такава, каквато я искаме, трябва да й се помогне. Не че е много работата в нея, но колкото и да е, по-важното да е свършена навреме. Нищо не търпи отлагане.

Прочети повече
Виж календара за годината