Tорене на градината
Най-подходящото време за торене са месеците юли и август, около 3-4 дни след коситба. Извършва се на лека овлажнена почва в по-хладните часове на деня, за да се сведе изпаряването на амоняка в тора до минимум.
Лимонова трева
C. citratus е по-подходяща за готвене. В Индия C. citratus се използва и като билка и в парфюми. Други видове в парфюмерийната промишленост са Cymbopogon martini (дестилирана до масло от палмароза) и цитронела (Cymbopogon winterianus Jowitt), от която се получава масло от цитронела.
Форзицията – жълт водопад в двора
Форзицията е изключително ефектна с обилния си ярък цъфтеж, контрастиращ на фона на все още заспалата природа. Този храст цъфти толкова рано - през март и април, че изпреварва дори появата на листата си.
Глициния
Глицинията може да достигне внушителни размери (до 20м.) и то доста бързо, което я прави подходяща, ако искаме бърз ефект. Стеблата са мощни, увити, по-възрастните се вдървяват и стават доста дебели и тежки.
Клематис
Клематисът е листопадно увивно растение от семейство Лютикови. Може да живее до 30 години. Основното му предимство са цветовете, които при най-често срещаните видове се цъфтят през май-юли.
Гроздобер
От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди започване на гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от отделни части на лозето, от различни главини и височина.
Паркът “Евксиноград” - уникален паметник на градинското изкуство
Само на 8 километра северно от Варна, край брега на морето, се намира първата и най-старата извънградска резиденция на българските владетели. Това е прочутият Евксиноград, известен с великолепните си градини, паметник на парковото изкуство от световна величина, и с не по-малко известните евксиноградски вина.
Защо капризничи нара?
При отглеждането на нара има една малка тайна, от която зависи дали ще получим висококачествени плодове. Това е напояването. Кората на зрелия плод на нара е доста дебела и полутвърда. Техническа зрялост на плода настъпва през октомври.