Начало › Още за ... › Любопитно

Статии | Любопитно

Публикувани статии: 56
Показване статии: 1 - 5

Хелоуин – празник на есенната реколта
Есенните дни стават все по-малки. Слънцето, ако го има, е нежно и галещо. Празниците през есента са съпроводени с мистиката на настъпващите тъмни и мрачни дни на заспалата природа.

Ухание на есен
Есента настъпва с изобилието от плодове и зеленчуци на пазара. Но нищо не може да се сравни с Тиквата! В древен Китай този плод е наричан „Император на Градината" и на Слънцето, защото е събрал в себе си цялата мощ на природата от животворните  топли слънчеви дни. 

Цветята - нова мода в съвременната кухня
След като дълго време е пренебрегвано готвенето цветове и гарнирането на ястията с цветя отново става модерно. Готвенето на цветове датира още от римско време. То е известно и да древните китайци, познато е в Близкия изток и в индийската култура. Годните за консумация цветя са били  особено популярни през викторианската епоха.

Магията на тиквите
Тиквата е традиционно културно растение, което неизменно присъства на есенната и зимната трапеза. Подобно на други растения, които са обичайни за продукти в ежедневното меню на хората (бобено, грахово, просено зърно) и тиквата е вплетена в разнообразни митове и легенди, наситени с драматизъм и неочаквани преобразувания.

2012 година - година на „Вълшебната Тиква”
Екипът на WWW.GRADINATA.BG  реши да посвети 2012 година на ТИКВАТА и да изучи и представи на своите читатели всичките й свойства и многобройните й приложения. Предлагаме заедно да отгледаме някои от най-интересните в световен мащаб видове тикви, които са уникални не само по своя външен вид, но и по вкусовите си качества.

Публикувани статии: 56
Показване статии: 1 - 5

Вижте още

Европейски средновековни градини
През средните векове манастирите са поддържали жива традицията на градинското изкуство в Европа. Манастирските градини са имали разнообразни предназначения: зеленчукова градина,  градина около манастирските постройки, гробищен парк, градина на метоха, лозя и др. 

Съхранете кивито
Кивото има приятен освежаващ вкус и съдържа 10 пъти повече витамин С от лимона. От особено значение и ензимът актинидин, който спомага за за усвояването на белтъка в червеното месо от човешкия организъм.

Гладиолите се съхраняват при 10 градуса
С настъпване на студеното време вегетацията на гладиолите приключва. Хранителните вещества се изтеглят от надземните зелени листа и стъбла, които пожълтяват. Клубенолуковиците престават да нарастват и външната им обвивка придобива кафява багра. Около тях са се образували много на брой дребни луковички.

Календар на градинаря

Месец Април: Важно през април
През март пролетта се пробужда, а през април се събужда. Събужда се и започва да се гизди в новата си цветна премяна. Живакът на термометъра са устремява нагоре, а подир него разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши, ябълки, круши... Разхубавява се природата, разхубавява се и градината. А за да е такава, каквато я искаме, трябва да й се помогне. Не че е много работата в нея, но колкото и да е, по-важното да е свършена навреме. Нищо не търпи отлагане.

Прочети повече
Виж календара за годината