Начало › Още за ... › Рецепти

Статии | Рецепти

Публикувани статии: 47
Показване статии: 16 - 20

Как да съхраним гъбите, коити сме набрали
Гъбите са много чувствителни по отношение на температурата и бързо се развалят. За целта преди да се пристъпи към съхраняването им в хладилник ги поставете в хартиен плик.

Обраното грозде обича хлад и 70% влажност
Гроздето вече е обрано от лозите. За да го съхраните по-продължително време, трябва да знаете някои тайни за него, които ще ви помогнат да го запазите в свеж вид.

Нарът се запазва в хладилник до 2 месеца
Плодовете на нара са кръгли с размер на портокал и с тънка подобна на кожа кора. Цветът му варира от червен  до жълт с розов оттенък. Вътрешността на плода е изпълнена с множество малки плодчета, които се състоят от прозрачна и сочна месеста част, с по едно семе. Месестата част има сладко–кисел вкус. Сокът от нарът е розов или червен.

Неугнилите мушмули се държат при 8 градуса
Мушмулите са единственият плод, който не се бои от сланите. При узряването си те са негодни за консумация, защото са твърди, с плътна консистенция и кисело-тръпчиви.

Карфиолът и неговото съхранение
Като типичен представител на семейство Кръстоцветни, карфиолът е с висока хранителност и богат химичен състав белтъци, въглехидрати, минерални вещества, витамини – провитамин А, В, С, никотинова и фолиева киселина. Изключително полезен е за предпазване от ракови заболявания.

Публикувани статии: 47
Показване статии: 16 - 20

Вижте още

Ако имате полски хвощ, значи почвата ви е кисела
Полският хвощ (Equisetum arvense) е многогодишен коренищен плевел. Унищожава се трудно, тъй като лесно се размножава. Коренището му е силно разклонено, а на дълбочина прониква до около 1 метър. Върху него на отделни места има клубенови образувания, които съдържат резервни хранителни вещества. Хвощът образува два вида надземни стъбла. Едни от тях са плодни. Те са неразклонени, кафяви, сочни. Достигат до 25-30 см височина, развиват се рано напролет и завършват на върха със спороносно класче. Другите стъбла са безплодни, разклонени, зелени, високи до 50 см. Те се развиват по-късно.

Горчиво гниене напада плодовете
Причинителят на горчивото гниене Trichothecium Roseum Link е широко разпространен. Най-лесно заболяват плодовете на ония сортове, които имат отворена чашка до семенната кутийка или повърхностни повреди от друг вредител. Болестта се благоприятства от достатъчно влага. Температурата пък трябва да е над 5ºС. Причинителят на горчивото гниененапада ябълката, крушата, дюлята, сливата, прасковата, мушмулата и други

Календар на градинаря

Месец Август: Важно през август
Август е горещ месец. По принцип. Случва се и да е дъждовен, но най-често е слънчев, безоблачен. Към края му някак си започва да се чувства, че лятото се готви за път, но каквото и да е, това е най-примамливият месец за лятна почивка. Градината обаче не почива.

Прочети повече
Виж календара за годината