Начало › Още за ... › Рецепти

Статии | Рецепти

Публикувани статии: 47
Показване статии: 11 - 15

Морковите се съхраняват под земята или в торби
Морковите са зеленчук, които съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А. За да запазите морковите така, че да ги ядете сурови и свежи през зимата, трябва да знаете, че колкото по- бавно растат те, толкова по-дълго можете да ги запазите.

Съхранявайте само бамята, която е дълга 4-5 см, светлозелена е и не е омекнала
Бамята се отличава със слаба съхраняемост, поради това е необходимо да се консумира възможно най-бързо след реколтирането й. Ако продукцията от личното ви стопанство, обаче е надхвърлила очакванията ви, можете да се възползвате от някой от изброените по-долу съвети за целесъобразно съхранение

Как прясното зеле да ни радва по-дълго
Високото съдържание на хранителни вещества, великолепните вкусови качества, както и лесното му съхранение, правят бялото зеле една от културите с високо стопанско значение у нас. Богато е на аминокиселини, захари, минерални соли и витамини.

Изолирайте от влагата червеното зеле
Сортовете червено главесто зеле се развиват сравнително по-бавно и образуват по-дребни зелки в сравнение с бялото зеле. Прибират се на един или два пъти след падането на първите есенни слани.

Технология за замразяване на зеления фасул
Зеленият фасул е богат на целулоза и витамини (С, РР, В1 и В2). Съдържа незаменими аминокиселини - аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин, които влияят върху основни процеси на обмяната на вещества и имат значение за растежа и развитието на организма.

Публикувани статии: 47
Показване статии: 11 - 15

Вижте още

Лютиче и анемоне се размножават за нов живот
През април можете да се снабдите с клубени за бегония, на ранункулус, коренища на анемоне. Отделете умрелите, болни или повредени участъци от коренищата и клубените и ги пуснете за 30 мин в манганов разтвор. Големият посадъчен материал, който има по няколко пъпки, можете да разделите, като го разрежете с остър нож.

Пеперудената гениста
Генистата (Genista) е известна още като жълтуга и расте на морския бряг или на скални почви, където друго растение не може да издържа на голямата оскъдица от хранителни вещества. Освен това подбира най-слънчевите места и цъфти през жаркото лято. Името си този храст дължи на окраската на цветовете си в жълто и оранжево.

Магията на тиквите
Тиквата е традиционно културно растение, което неизменно присъства на есенната и зимната трапеза. Подобно на други растения, които са обичайни за продукти в ежедневното меню на хората (бобено, грахово, просено зърно) и тиквата е вплетена в разнообразни митове и легенди, наситени с драматизъм и неочаквани преобразувания.

Календар на градинаря

Месец Май: Важно през май
Всичко цъфти. Цъфтят поля и гори, цъфтят села и дворове. Вълнуващи багри преливат от едни в други, за да се слеят в безбрежна синева. И с ритъма на този тържествен парад на красотата разцъфва и човешката жажда за съзидание и светлите чувства за слънчеви дни. В майската омая от дългоцветни струи запретваме ръкави за работа по поля и градини, за да черпим с пълни шепи от насладата на събудилата се природа.

Прочети повече
Виж календара за годината