Начало › Още за ... › Рецепти

Статии | Рецепти

Публикувани статии: 47
Показване статии: 11 - 15

Морковите се съхраняват под земята или в торби
Морковите са зеленчук, които съдържат голямо количество захари, много минерални соли и витамини, преди всичко витамин А. За да запазите морковите така, че да ги ядете сурови и свежи през зимата, трябва да знаете, че колкото по- бавно растат те, толкова по-дълго можете да ги запазите.

Съхранявайте само бамята, която е дълга 4-5 см, светлозелена е и не е омекнала
Бамята се отличава със слаба съхраняемост, поради това е необходимо да се консумира възможно най-бързо след реколтирането й. Ако продукцията от личното ви стопанство, обаче е надхвърлила очакванията ви, можете да се възползвате от някой от изброените по-долу съвети за целесъобразно съхранение

Как прясното зеле да ни радва по-дълго
Високото съдържание на хранителни вещества, великолепните вкусови качества, както и лесното му съхранение, правят бялото зеле една от културите с високо стопанско значение у нас. Богато е на аминокиселини, захари, минерални соли и витамини.

Изолирайте от влагата червеното зеле
Сортовете червено главесто зеле се развиват сравнително по-бавно и образуват по-дребни зелки в сравнение с бялото зеле. Прибират се на един или два пъти след падането на първите есенни слани.

Технология за замразяване на зеления фасул
Зеленият фасул е богат на целулоза и витамини (С, РР, В1 и В2). Съдържа незаменими аминокиселини - аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин, които влияят върху основни процеси на обмяната на вещества и имат значение за растежа и развитието на организма.

Публикувани статии: 47
Показване статии: 11 - 15

Вижте още

Аератори за перфектни тревни площи
Поддръжката на зелената морава изисква сериозна инвестиция на време. Едно от задължителните условия за перфектния външен вид на тревните площи е редовното аериране - на­ряз­ва­не на гор­ния почвен слой с цел да про­ник­не въз­ду­хът в ко­ре­но­о­би­та­е­мия слой на почва­та. Най-удобният начин да го правите е с аератор.

Фаворитът на вертикалното озеленяване
Клематисите превръщат в райско кътче дори обикновената беседка, тераса, ограда, украсяват стени, създават красиви цветни петна и са идеален елемент, а защо не и център за различни композиции. Разнообразните форми и багри позволяват да се правят най-различни съчетания. И още едно ценно качество - студът не ги притеснява...

Най-доброто време за резитба е студеното
При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване. Зимните са основни, тяхното време е есента, след листопада, до началото на пролетта. При зимните резитби за формиране и подмладяване се премахва голяма част от дървесината.

Календар на градинаря

Месец Декември: Важно през декември
В първия зимен месец градинарите имат повече свободно време, което им дава възможност без да бързат, да си направят планове за работата през лятото, да помислят къде и какво е нужно да обновят.

Прочети повече
Виж календара за годината